Icik Galili poklonio svoje koreografske radove beogradskoj Nacionalnoj fondaciji za igru

Icik Galili poklonio svoje koreografske radove beogradskoj Nacionalnoj fondaciji za igru

30/09/2020 Off By BERB

Nakon posete Beogradu u januaru ove godine, čuveni izraelski koreograf Icik Galili, odlučio je da pokloni Nacionalnoj fondaciji za umetničku igru nekoliko svojih radova.

Delove iz poznatih predstava ovog koreografa će od 1. do 10. oktobra mladim beogradskim igračima prenositi njegovi asistenti iz Tel Aviva.

Planirano je da se Galilijevi koreografski radovi premijerno izvedu krajem novembra u okviru projekta Karavan igre, i to na scenama u Kragujevcu, Jagodini i Gornjem Milanovcu, nakon čega će učenici Baletske škole Nacionalne fondacije za igru predstaviti ovaj materijal u Beogradu, ali i u okviru  međunarodnih baletskih takmičenja i svojih nastupa u inostranstvu.

Išaj Karasenti, jedan od asistenata koreografa Icika Galilija, navodi da mu je izuzetno drago i zanimljivo da prenosi korake mladim igračima u Beogradu, kao i da veruje da će za njih predstojeći period intenzivnog rada biti dragoceno iskustvo. Beograd je za umetnike u Izraelu poznat kao grad u kome se dešava jedan od najboljih festivala savremene igre. Na tom festivalu gostovale su mnoge izraelske kompanije, ali i izraelski koreografi koji žive i stvaraju u inostranstvu. Zato je ova saradnja važna, naročito kao motivacija u komplikovanom vremenu koje je zaustavilo mlade umetnike u njihovom radu i napredovanju.

Inače, Icik Galili je beogradskoj publici poznat upravo zahvaljujući Beogradskom festivalu igre, na kome su njegove radove izvodili Erik Gotje i Teatar Haus iz Štutgarta, Balet Džez Montreal, Balet nacionalne Opere iz Praga i Balet iz Augsburga.