Министар Мали са француским и кинеским компанијама о изградњи метроа у Београду

Министар Мали са француским и кинеским компанијама о изградњи метроа у Београду

29/09/2020 Off By BERB

Министар финансија Синиша Мали састао се данас са представницима компанија Power China и Alstom, као и са  амбасадорима Кине и Француске Чен Бо и Жан Луj Фалконијем, са којима је разговарао о пројекту изградње метроа у Граду Београду. Састанку је присуствовао и заменик градоначелника Београда Горан Весић.

С обзиром на то да ће у пројекту заједнички учествовати француске и кинеске компаније, на састанку је договорено да се до краја ове године усвоје одговарајући правни акти, који ће регулисати однос свих постојећих страна, и бити основа за све даље активности који ће се спроводити.

Према постојећим договорима, француска страна биће задужена за електромеханику, док ће кинеска стана да се бави грађевинским радовима на изградњи метроа. Компанија Ежис тренутно ради на студији изводљивости, а у наредним данима биће одржан састанак са њиховим представницима, како би се, у односу на динамику израде студије, планирали даљи кораци на пројекту.

На састанку је договорено и да је неопходно да се у што краћем периоду заврши структура финансирања пројекта, у којој ће учествовати француске и кинеске банке, али и друге међународне финансијске институције. Компанија Ежис је претходно урадила прифизибилити студију, у којој се процењује да ће изградња прве линије метроа коштати 1,8 милијарди евра, а друге линије 2,2 милијарде евра.

Саговорници су се сагласили да је реч о изузетно значајном пројекту за Град Београд, на који се чека деценијама уназад, те да ће он бити апсолутни приоритет у наредном периоду како би радови на изградњи што пре започели. Према речима министра финансија Синише Малог, уколико све стране буду потпуно предано радиле на пројекту, радови на на Макишком пољу би могли да почну већ крајем следеће године.