Ministar kulture koji ne ulazi u pozorište

Ministar kulture koji ne ulazi u pozorište

28/08/2020 Off By BERB

Odlazeći ministar kulture, Vladan Vukosavljević, iznerviran jučerašnjom konferencijom za novinare Beogradskog  festivala igre, dao je danas neobično saopštenje, koje je potpisala njegova v.d. pomoćnica, Ivana Dedić.

On tvrdi da je festival koji je trebalo da se održi u martu odložen i da nije znao  hoće li se i kada održati. Kaže da je njegovo ministarstvo do sada davalo i previše para, od 2016. do 2019. godine, skoro pola miliona evra.

Ministarstvo priznaje da je ove godine za BFI  izdvojilo samo 1milion i 200.000 dinara, ali ne objašnjava  zašto toliko malo. Zašto je, recimo, BITEF, koji se neće u potpunosti održati, dobio 6 puta više? Kao i da objasni činjenicu da se pare dele prema ličnim afinitetima i političkim sklonostima ministra?

Beogradski festival igre je odložen radi korone. Novi termin određen je za septembar i o tome je pismeno obavešteno Ministarstvo, a i svi akreditovani novinari iz zemlje i inostranstva.

Aja Jung nema nameru da nastavi raspravu s ministrom Vukosavljevićem. Ona je u poslednjoj  polemici konačno rekla – Putuju igumane  i ne vraćaj se više.

Svi se nadaju da će iguman da otputuje kada novi ministar stigne u njegovu fotelju .Možda će tada biti istraženo šta se događalo na bijenalima u Veneciji, kako su nestale neke slike i zašto sadašnji ministar nikada  za vreme svog mandata nije ušao u  Narodno pozorište. Ulazio je samo da podrži demonstrante, koji su pre nekoliko godina, zajedno  sa tadašnjim predsednikom opštine Stari Grad, Markom Bastaćem  rušili  upravnike za koje su mislili da su režimski. Ni jednu jedinu predstavu u nacionalnom  teatru ministar za svog mandata nije video. Isto tako je ignorisao i druga pozorišta, a i Festival igre.

 

Foto: Ministrastvo kulture i informisanja