Prijateljstvo bez ponižavanja

Prijateljstvo bez ponižavanja

05/08/2020 Off By BERB

Ranka Čičak

 

Od dobrih ili loših odnosa između Hrvatske i Srbije zavise i odnosi na Balkanu. Ipak, ovo prijateljstvo  mora se postići bez ponižavanja. A danas su, proslavljajući  Oluju, Hrvati ponizili Srbe po ko zna koji put. Predsednik i premijer Hrvatske pozvali su Srbiju na saradnju, priznali da je bilo nekontrolisanog  nasilja nad nemoćnim  srpskim starcima koji nisu pobegli, ali su okrivili tadašnje srpske vlasti da su isprovocirale rat politikom velike Srbije. Da bi poniženje bilo veće, uspeli su da ubede Borisa  Miloševića, trenutnog potpredsednika hrvatske vlade da u ime Srba prisustvuje proslavi srpskog uništenja u Oluji. Milošević je jutros rekao novinarima da je ova njegova odluka donesena teško, da su ga napali Srbi iz Srbije i Republike Srpske, da je i njegova porodica stradala u Oluji, ali je došao u Knin da napravi  prvi korak ka pomirenju.

Ovaj poslušnik Milorada Pupovca  rodjen je 5. novembra 1974. u Šibeniku i ovako priča o ratu:

  • Oluju sam dočekao u rodnom Šibeniku, zabrinut za oca, koji se borio na hrvatskoj strani i za sve moje prijatelje, hrvatske vojnike. Zahvalio sam Bogu što se otac  vratio živ i što su svi moji prijatelji, hrvatski vojnici, bili dobro. Bio sam svedok pljački srpskih kuća. Očeva majka ostala je u svojoj kući. Našli smo je mrtvu. Čovek koji ju je upucao, hvalio se time što je ubio četnikušu. Dobio je 7,5 godina, a pušten je posle 3,5 godine. Ja sam tek posle Oluje dobio domovnicu, državljanstvo moje zemlje, iako su u Šibeniku rođeni svi moji preci.

Šta o ovom čoveku koji je otišao da slavi ubistvo svoje babe, kažu ostali  Srbi,  možemo da pročitamo u svim novinama, čujemo na  televizijama, ne samo Srbije, nego i Hrvatske. Hvale  ga samo hrvatski nacionalisti, koji su srećni što je jedan Srbin odigrao glavnu ulogu u poniženju svih Srba.

Milorad  Pupovac, zaštitnik Miloševića, koji mu je i omogućio  karijeru, takođe  trlja ruke:

  • Milošević je otišao u Knin da pruži ruku pomirenja. Dosta je bilo rata i sukoba.

Ko je  Milorad  Pupovac? Njega  je lansirao u političku orbitu kao  Srbina po zanimanju, Franjo Tuđman i napravio dobar posao za Hrvate. Pupovac je uz pomoć  Tuđmana postao lider Srba u Hrvatskoj i obavio sve zadatke koje su mu Hrvati postavili.  Obezbedio je mesto Hrvatskoj u EU, jer je potpisao kako Srbi  žive u blagostanju i kako u Hrvatskoj nema nacionalne mržnje. Pomogao je  Hrvatskoj da Srbe proglasi nacionalnom manjinom. Uvek je spreman da izvrši svaki zadatak Zagreba.

Danas je Pupovac  bogatiji od svih hrvatskih političara. Uz pomoć Miškovića i nekadašnjih demokratskih vladalaca u Srbiji, formirao je Srpsku banku. Novac iz svih krajeva sveta sliva se u tu banku, a niko Pupovca ne pita za dalje  tokove tog novca, niti mu je ko ispitao poreklo imovine. Ovaj hrvatski filolog, rođen istog dana kao i Milošević, 5. novembra, ali 1955. godine, počeo je svoju karijeru Srbina po zanimanju bez prebijene pare. Dokazao je da se ovo zanimanje isplati. Pitanje je hoće li oni koje  zvanično predsatavlja  Pupovac, Srbi iz Hrvatske, shvatiti koliko su prevareni.

 

Foto:  N1