Važnija je privreda od priznanja Vulinu

Važnija je privreda od priznanja Vulinu

02/08/2020 Off By BERB

Ranka Čičak

 

Premijerka Ana Brnabić  zakazala je danas vanrednu konferenciju za novinare, kako bi se pohvalila dobrim rezultatima privrede:

  • Prema fleš proceni Ministarstva finansija, drugi kvartal ove godine završili smo sa padom BDP od 6,5 posto. To je mnogo bolje nego što smo očekivali u godini korone, kada svi oko nas beleže katastrofalne rezultate  u privredi. Našem uspehu doprinela je oporavljena industrija, rast potrošnje u trgovinama, dobar rad građevine. Sve ovo je omogućila Vučićeva privredna reforma iz  2014 godine. Najviše radnika je zaposleno u proizvodnji  motornih vozila- 21 posto. Strani  investitori nisu napustili Srbiju zbog krize, a već u septembru razgovaramo o novim ulaganjima. Tako da, uprkos najvećoj krizi koju svet pamti, Srbija ove godine zapošljava  1,6 posto više radnika nego lane. Anketa koju je  napravila Privredna komora, pokazuje da čak 94 posto anketiranih kompanija neće otpuštati radnike.

Za turizam i ugostiteljstvo, koji trpe  najveće štete od korone, Ana Brnabić  je najavila posebne mere državne podrške. Nije pomenula kulturu, koja je sastavni deo turističke zarade, a ima veliku štetu, jer pozorišta i bioskopi ne rade, a otkazani su svi festivali.

Na pitanje zašto je Vulinu prošle nedelje uručen počasni letački znak pilota nije htela da odgovori:

  • Postoje stručni ljudi koji se time bave, a ja nisam prava adresa za ovo pitanje. Protekla dva dana provela sam nad brojkama koje pokazuju uspeh naše privrede i sigurna sam da je to za građane važnija tema.

Priznanje „Diploma instruktora letenja sa zlatnim letačkim znakom“ dodeljuje se vrhunskim pilotima RV i PVO. Ustanovljeno je 1967. godine, povodom godišnjice osnivanja RV i PVO. Prvo takvo priznanje dodeljeno je Josipu Brozu.

 

 

Foto: Vlada RS