Podeljeno društvo

Podeljeno društvo

08/07/2020 Off By BERB

Ranka Čičak

 

Noćašnje demonstracije u Beogradu i današnje reakcije na njih pokazale su da je Srbija definitivno podeljena na dve nepomirljive grupe.

Evropska komisija je jutros pozvala na poštovanje odluka vlasti oko Kovida 19, ali i na poštovanje ljudskih prava i na slobodu demonstriranja bez rušenja.

Direktor policije, Vladimir Rebić je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da su privedene 24 osobe, od kojih samo jedna zbog krivičnog dela, a ostale zbog prekršaja. Povređena su 43  policajca i 17 demonstranata. Jedan policajac ima frakturu lobanje i potres mozga. Zapaljeno je pet službenih vozila, ranjeno nekoliko konja, oštećena je oprema policajaca  -71 štit, 65 vizira, 19 palica, 6 ručnih radio stanica i 18 šlemova. Rebić kaže da propusta policije nije bilo i da su reagovali tek kad više nije bilo izbora. Za sve okrivljuje 200 ljudi koji su srušili dvoja vrata Skupštine i sve u prvom holu.

Goran Vesić je izračunao da je u Beogradu napravljena šteta od nekoliko hiljada evra i rekao da se pripremaju procesuiranja krivaca.

Pokret socijalista i njihov Generalni sekretar, Predrag Vuletić napadaju opoziciju i kažu da su Đilas, Jeremić i Obradović pokazali da ne prezaju ni od čega.

Predsednik opštine Voždovac, Aleksandar Savić kaže da je glavni motiv za ovo gužvu, nasilna promena vlasti.

Udruženje sudija i tužilaca traži da se utvrdi ko su inicijatori demonstracija.

Nenad Popović i njegova Srpska narodna partija kaže da je cilj huligana da preuzmu vlast mimo izbora.

Sa druge strane čuju se tvrdnje da je ovog puta narod pokazao da mu je dozlogrdila zloupotreba vlasti. Dogodilo se čak i to da su neke lidere opozicionih partija izgurali sa stepeništa Skupštine. Niko ne poriče aktivnu ulogu Srđana Noga u organizaciji. Televizijska stanica N1 je četiri i po sata prenosila direktno napad na Skupštinu. U svakom slučaju posledice će se pokazati za desetak dana, ako bude porastao broj obolelih od korone jer pred Skupštinom nije bilo ni distanci ni maski.

U 15 časova naciji će se ponovo obratiti Aleksandar Vučić.

 

Foto: N1