Vučić: Policijski čas od petka do ponedeljka

Vučić: Policijski čas od petka do ponedeljka

07/07/2020 Off By BERB

Ranka Čičak

 

Danas je Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić odgovorio na dva najvažnija pitanja – odnos prema koroni i formiranje Vlade. Od petka do ponedeljka uvodi se policijski čas, a Predsednik će predložiti Kriznom štabu da to bude za celu Srbiju, a ne samo za Beograd gde ima najviše zaraženih.

Razgovore oko formiranja Vlade, Vučić će početi sredinom ovog meseca, a najkasnije do kraja avgusta Srbija će imati novu Vladu. Novinari su ga pitali o detaljima, a on je rekao da će biti iznenađenja i da će glavni kriterijum biti poštenje i sposobnost budućih ministara. Najavio je i promene zakona o Vladi i ministarstvima.

Zanimljivo je da večeras nije mikrofon prva dobila novinarka Pinka što inače iritira ostale novinare. Pre nje je pitalo desetak novinara, među kojima i N1. Najviše interesa pokazali su za koronu i dobili odgovor da Predsednika ne zanima kako odluke Kriznog štaba komentariše opozicija i “tajkunski mediji“:

  • Neka bes bude usmeren na mene, a ne na lekare. Najveći broj od naših 28 hiljada lekara i 60 hiljada medicinskih sestara i tehničara su zaista heroji. Sve beogradske bolnice su skoro pune. U Srbiji je 4000 pacijenata sa koronom. Govore da mi krijemo podatke, ali činjenica je da imamo najviše testiranih, a i pravilo da u grupu umrlih od korone ne možemo staviti one koji su umrli od drugih bolesti. To je odluka Kriznog štaba, a ne moja. Laže se i o respiratorima. U bolnicama je slobodnih 376 respiratora, a magacin u Krnješevcima je pun. Poslali smo u Novi Pazar još 10 respiratora pa ih je tamo ukupno 33. U Vojvodini je trenutno najpovoljnija situacija, a najteža je na severu Kosova i Metohije. U Novom Pazaru je bolje, a ja se kajem što ranije tamo nisam poslao vojsku, jer joj narod bezgranično veruje.

Predsednik je naglasio da su vojnici koji su otišli u Novi Pazar tamo otišli bez oružja, a da su ih dočekali sa radošću. Žene im nose hranu.

Zadovoljan je što su respiratori nabavljeni na vreme iako se manipuliše oko toga da li ih ima ili nema. Pored ovih koji se nalaze već u bolnicama, još 578 je u rezervi, a iduće nedelje dolazi još 1100.

Čeka nas teška jesen ako se podudare sezonski grip i korona. Pošto vakcine za koronu još nema biće nabavljeno više od dva miliona vakcina protiv gripa.

Pitanje o tome kako reaguje na napade na tek preminulog Branka Stefanovića, oca ministra Nebojše Stefanovića najviše je uzbudilo Vučića:

  • Šta da kažete za one koji napadaju čoveka na dan njegove smrti? U srpskom narodu postoje dva sveta dana – rođenja i smrti. Ne napadajte one koji slave rođenje niti one koji tuguju na dan smrti. Pre 20 godina Nebojša me upoznao sa svojim roditeljima. Bio sam tada kod njih u stanu na Novom Beogradu. Iz istog stana odveden je Branko u kovid bolnicu, a odatle na groblje. Gde su mu onda sve te pare koje pominju tajkunski mediji povezujući ga sa trgovinom oružjem u Krušiku?

Na pitanje o tome da li se preterano plaća SPC, Predsednik odgovara da je Hram na Vračaru počeo da se gradi pre tačno 100 godina i da je on presrećan što će biti završen za vreme njegovog mandata, jer je ova vlast u ovaj Hram uložila viče nego svi do sada.

Pred razgovor sa Makronom u četvrtak u Parizu, Vučić kaže da će od njega tražiti iskrenost i otvorenost.

Što se penzionera tiče – ne treba da brinu. Finansijski sistem je stabilan i penzije neće kasniti. Novca ima i dnevno se samo za zaštitu zdravlja građana troše milioni evra.

 

 

Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll