Treća isplata minimalnih zarada

Treća isplata minimalnih zarada

06/07/2020 Off By BERB

Ranka Čičak

 

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će sutra biti isplaćena treća minimalna zarada za 1.042.114 zaposlenih u Srbiji u iznosu od 31 milijarde dinara. Država je privrednicima za tri minimalca za sada pomogla sa 94 milijarde dinara, odnosno 800 miliona evra. Od početka krize izazvane koronom država je građanima pomogla ukupno sa 2,3 milijarde evra. Mali kaže da je to jedna od najvećih pomoći u regionu:

  • Sa isplatom ovog trećeg minimalca pokrili smo period od tri meseca, iako je vanredno stanje trajalo duplo kraće. Poslodavci su zadržali neophodnu likvidnost, obezbedili sredstva za isplatu zarada, a radnici su zadržali svoj posao. Najnoviji podatak je da je iz Fonda za razvoj do sada odobreno 1.061 kreditna linija u iznosu od oko 51 milion evra. Osim toga, odloženim porezima i doprinosima privreda je relaksirana sa 105,88 milijardi dinara ili 890 miliona evra.

Mali kaže da je za isplatu po 100 evra građanima odvojeno 600 miliona evra iz budžeta Republike, pa je tako zaokružena pomoć finansijskom sistemu Republike Srbije:

 

  • Do sada smo dobro obavili posao, a to je rekao i MMF i ocenio naš paket mera kao jedan od najvećih među evropskim zemljama. Oni očekuju da će u 2021. godini doći do ubrzanja rasta na 6% BDP.

 

 

Foto: Ministarstvo finansija