VUČIĆ NA STRANICAMA FIGARA: Srpski predsednik Korona virus koristi da se predstsvi kao spasitelj!

VUČIĆ NA STRANICAMA FIGARA: Srpski predsednik Korona virus koristi da se predstsvi kao spasitelj!

12/05/2020 Off By BERB
Nedeljnik

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nikada nije prestao da bude u kampanji, a upravljanje krizom koronavirusa koristi da se predstavi kao “spasitelj” nacije, prenoski beogradski Nedeljnik pisanje Figara.

U Srbiji su bile uvedene najradikalnije mere – vanredno stanje i policijski čas, i to bez konsultacije sa parlamentom, a Vučič je “nastavio svoju kampanju upravljanjem krizom predstavljajući se kao spasitelj nacije. Ta propaganda se koristila na konferencijima za novinare koje su bile gotovo svakodnevne”, ocijenio je Figaro.

Francuski list je podsetio na Vučićevu izjavu, datu sedmog aprila, da će, ako treba, sam ući u avion i ići po respiratore.

“Lična isporuka respiratora, telefonski pozivi pacijentima, izražavanje zahvalnosti sa suzama u očima kineskom ‘bratu’ ili ‘prijateljima’ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata … To predstavlja sastavni deo komunikacionog sistema koji je uveden od kada je on (Vučić) na vlasti – on je neprikosnoveni vođa, otac nacije. Njega konsultuju za sve i on odlučuje o svemu”, ocenio je akademik Dušan Teodorović u francuskom listu.

Figaro dodaje da se Vučićev ton menjao od zabrinutosti ka pretnji.

“Neće biti dovoljno mesta na grobljima ako se mere ne budu poštovale”, rekao je predsednik Srbije, kojeg citira francuski list i dodaje da su oni koji su se usudili da kažu da je u pitanju “zloupotreba vlasti i brutalna politička kampanja” smijenjeni, kao pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara ili nisu mogli da dobiju dozvolu da otvore kovid bolnicu, što je slučaj u Šapcu.

Francuski list prenio je primer novinara koji su postavljali “suviše nezgodna pitanja” na konferencijama za novinare, zbog čega su te konferencije bile bez novinara. Figaro je podsetio, između ostalog, na slučaj pretnji novinarki nedeljnika Vreme Jovani Gligorijević, kao i na privođenje novinarke Ane Lalić iz Nove.rs, i Tatjane Lazarević iz KoSSeva, jedinog nezavisnog medija na severu Kosova.

U toj ugušenoj demokratiji, međunarodna organizacija Fridom haus u poslednjem izveštaju navodi da je u Srbiji “konstatni pad” vladavine zakona.

Francuski list je pisao i o buci koju građani prave uveče, kako bi digli glas protiv diktature, ali i odgovor na tu buku paljenjem baklji i vređanjem opozicije u organizaciji mladih, bliskih fudbalskim navijačima koji su pod kotrolom vlasti.

Figaro dodaje da se nastavljaju koškanja između opozicije i pripadnika snaga bezbednosti ispred Skupštine Srbije, koja je nastavila rad petog maja, a to može da nagovesti i neko eventualno nasilje, pogotovo što će izborna kampanja biti sve intenzivnija.

“Osećajući rastuće ogorčenje, predsednik Vučić je zakazao parlamentarne i lokalne izbore za 21. jun posle odlaganja zbog epidemije koronavirusa i u žurbi je posljednjih dana počeo sa ublažavanjem mjera karantina”, naveo je francuski list.♦