Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović: Kraj se vidi iz daljine!

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović: Kraj se vidi iz daljine!

11/05/2020 Off By BERB

 

U Srbiji se nazire kraj epidemije koronavirusa, ali je suviše rano da se kaže kada će i biti okončana, rekao je direktor Infektivne klinike Goran Stevanović.

 

“Ovo je priča koja se neće završiti u maju i mi ćemo imati novoobolele i tokom juna, a iza toga možda i duže”, naveo je Stevanović za RTS.

On je rekao da da su sve dosadašnje mere dovele do smanjenja broja obolelih, a da je pojava novih žarišta očekivana i da se može dešavati i u narednom periodu. O tome svedoče i podaci iz drugih zemalja koji govore da se epidemija nije ugasila.

“Ono što je najbitnije jeste da vidimo kako će sa popuštanje mera, ali i naše ponašanje odrziti na ukupan broj obolelih, to ćemo videti za pet do sedam dana”, rekao je Stevanović.

U Srbiji je, prema podacima od nedelje, od Kovida 19 preminulo 215 osoba, dok je zaraženo 10.114.

U sklopu ublažavanja mera uvedenih zbog epidemije korona virusa, počeli su da rade vrtići i produženi boravak u školama. U vrtić se primaju deca sa potvrdom pedijatra da su zdrava i potvrdom roditelja od poslodavca da moraju da se vrate na posao.

Otvoreni su i šalteri MUP-a na kojima se mogu podnositi zahtevi za izdavanje ličnih dokumenata, a počinju da rade i sudovi, prenosi Fonet.

Aerodrom “Nikola Tesla” i kompanija “Er Srbija” spremni su da pokrenu letove, ali to će zavisiti od dogovora sa evropskim državama, izjavila je ministrarka saobraćaja Zorana Mihajlović.

Kako je ranije najavljeno, 18. maja biće obnovljeni letovi “Er Srbije” za London, Cirih, Beč i Frankfurt.♦