11. maj

11. maj

11/05/2020 Off By BERB

 

330 – Rimski car Konstantin I Veliki proglasio je grčki grad Vizant za novu prestonicu Rimskog carstva. Grad, koji je po njemu nazvan Konstantinopolj (Carigrad) osvojili su Turci 1453. i kao Istanbul bio je prestonica Otomanskog carstva do 1923.

483 – Rođen je vizantijski car Justinijan I Veliki, koji je tokom vladavine (od 527) nastojao da obnovi jedinstvo Rimskog carstva sa sedištem u Carigradu. Zaslužan je za kodifikaciju rimskog prava.

1686 – Umro je nemački fizičar i pronalazač Oto fon Gerike (Otto von Guericke). Prvi je demonstrirao vakuum, izumeo je vazdušnu pumpu, vazdušnu vagu i barometar.

1745 – Francuske trupe pobedile su Britance u bici kod Fontenoa i preuzele Holandiju od Austrije.

1778 – Umro je engleski državnik Vilijam Pit Stariji (William Pitt the Elder), jedan od pokretača Sedmogodišnjeg rata (1756-63) posle kojeg je Britanija postala kolonijalna sila.

1824 – Britanske snage preuzele su Rangun u Burmi.

1867 – Londonskim ugovorom zagarantovana je samostalnost i neutralnost Luksemburškog Vojvodstva.

1896 – Rođen je jugoslovenski kompozitor Josip Slavenski, profesor Muzičke akademije u Beogradu. U težnji ka oblikovanju nacionalnog izraza, spojio je elemente muzičkog folklora pojedinih balkanskih naroda s modernom evropskom muzičkom tehnikom (“Simfonija orijenta”, “Haos”, “Heliofonija”, “Simfonijski ep”).

1897. – Otkriven spomenik Josifu Pančiću u Beogradu, rad vajara Đorđa Jovanovića

1888 – Rođen je američki kompozitor Irving Berlin. Proslavio se kao autor zabavne muzike, a njegova pesma “Vajt Krismes” ubraja se i danas u bestselere američkog tržišta ploča.

1901. – Rođen Viktor Starčić, pozorišni, filmski i TV glumac

1904 – Rođen je španski nadrealistički slikar Salvador Dali, jedan od najvećih slikara 20. veka. Radio je i kao kostimograf i scenograf u filmovima španskog režisera Luisa Bunjuela (Louis Bunuel) “Andaluzijski pas” i “Zlatno doba”.

1925. – Na Beogradskom univerzitetu osnovano prvo srpsko muzičko udruženje “Kolegijum muzikum”, osnivač i muzički rukovodilac bio je kompozitor Miloje Milojević

1926. – Rođen Milojko P. Đoković, novinar i publicista, član Odbora Srpske akademije nauka i umetnosti za pitanje sela

1930. – Rođen Dejan Despić, kompozitor i muzički teoretičar, profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, akademik

1931 – Propast najveće austrijske banke Kredit-Anstalt označila je početak finasijskog kolapsa centralne Evrope.

1933. – Rođen Zoran Radmilović, pozorišni, filmski i TV glumac

1946. – Rođen Zoran Simjanović, kompozitor, profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu

1949. – Rođen Vojislav – Voja Brajović, pozorišni, filmski i TV glumac, ministar kulture, predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije

1953. – Rođen Đorđe Balašević, muzičar, pesnik i reditelj, ambasador dobre volje UNICEF-a

1959. – Rođen docent dr Milivoje Mlađenović, profesor književnosti, upravnik Narodnog pozorišta u Somboru, Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i Sterijinog pozorja, profesor Pedagoškog fakulteta u Somboru

1961. – Otvorena Moderna galerija u Pariskoj ulici u Beogradu, prva beogradska galerija sa stalnim programom i jasno definisanom koncepcijom

1968 – U nastojanju da okonča žestoke sukobe studenata sa policijom, francuski premijer Žorž Pompidu (Georges Pompidou) učinio je ustupke studentskim zahtevima.

1973 – Uspostavljeni su diplomatski odnosi Savezne Republike Nemačke i Demokratske Republike Nemačke, čime je okončano razdoblje nepriznavanja DR Nemačke kao suverene države.

1981 – Umro je popularni rege pevač Bob Marli (Marley).

1987 – Indijski premijer Rađiv Gandi (Rajiv Gandhi) stavio je Penđab pod federalnu kontrolu zbog pobune Sika.

1988 – U Moskvi je umro britanski novinar i dvostruki agent Harold Adrijan Rasel, “Kim” Filbi (Adrian Rušell, Philby), jedan od najuspešnijih špijuna u sovjetskoj obaveštajnoj službi.

1992 – Zbog umešanosti jugoslovenske vojske u sukobe u Bosni, ministri inostranih poslova EZ doneli su odluku da povuku ambasadore iz Beograda i zatražili suspendovanje članstva SR Jugoslavije u OEBS-u.

1992 – Tokom pozorišnih susreta “Joakim Vujić” u Kruševcu umro je srpski glumac Jovan Milićević.

1996 – Američki putnički avion DC-9 se srušio u močvaru Everglejds na Floridi ubrzo po poletanju s aerodroma u Majamiju. Poginulo je svih 110 putnika i članova posade.

1997 – Superkompjuter kompanije IMB “Duboko plavo” pobedio je svetskog šampiona u šahu, ruskog velemajstora Garija Kasparova, u meču od šest partija.

2000 – Indija je dočekala svog milijarditog stanovnika – u državnoj bolnici Safdarjang u Nju Delhiju rođena je devojčica.

2000. – Umro Dušan Perković, producent, scenarista i glumac

2002 – Umro je Džo Bonano (Joe Bonanno) poznat pod imenom “Džo Banana”, jedan od osnivača američke mafije, koji nikada nije osuđivan tokom desetina godina koliko se nalazio na čelu “pet porodica” koje su se bavile organizovanim kriminalom.

2003 – Potpredsednik Demokratske partije socijalista (DPS) Filip Vujanović izabran je za predsednika Crne Gore. Drugi predsednički mandat osvojio je na izborima 6. aprila 2008, a ; treći 2013. godine.

2004 – Umro je Fil Gerš (Phil Gersh) jedan od najpoznatijih holivudskih agenata, koji je decenijama zastupao vodeće holivudske zvezde, uključujući Hemfrija Bogarta (Hemphery), Dejvida (David) Nivena i Džejmsa Mejsona (James Mason).

2006 – Umro je Flojd Paterson (Floyd Patterson) nekadašnji svetski šampion u teškoj kategoriji, koji je 1956. u 21-oj godini nokautirao Arčija Mura (Arćie Moore) i tako postao najmlađi bokser koji je ikada stekao tu titulu.

2006. – Umro Zoran Gluščević, književnik i književni kritičar, urednik “Književnih novina”

2007. – Umro Branislav Bane Đuričić, književnik i novinar-humorista, jedan od osnivača emisija “Porodica Jovanović” i “Veselo veče” Radio Beograda

2008 – Na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji najviše glasova dobila je Koalicija za evropsku Srbiju – Boris Tadić, koju predvodi Demokratska stranka.

2010 – Dejvid Kameron, lider Konzervativne partije, postao je novi britanski premijer nakon što je kraljica Elizabeta II prihvatila ostavku laburiste Gordona Brauna, dotadašnjeg premijera.

2013 – Najmanje 17 osoba je ubijeno, a više desetina ;ranjeno tokom izbornog dana u Pakistanu. Izbori u Pakistanu održani su pored upozorenja talibana, koji izbore smatraju neislamskim, ;da će bombaškim i oružanim napadima ;širom zemlje upozoravati birače da ne glasaju kako bi izbegli krvoproliće.

2014. – Umro Martin Špegelj, hrvatski general, ministar odbrane Hrvatske

2016 – Korupcija godišnje proguta više od dva odsto ukupnog svetskog bogatstva, odnosno na mito se svake godine potroši između 1.500 i 2.000 milijardi dolara, navodi Međunarodni monetarni fond (MMF).

2017. – Umro Miodrag Zdravković, spiker Radio-televizije Beograd, urednik “Dnevnika” Televizije Beograd♦