KORONA VIRUS – SRBIJA: Vanredne mere ukinute – ostala zamozaštita!

KORONA VIRUS – SRBIJA: Vanredne mere ukinute – ostala zamozaštita!

07/05/2020 Off By BERB

Prema najnovijim podacima, još tri osobe u Srbiji su preminule od posledica virusa korona.

U poslednja 24 časa od 5.521 testirane osobe, virus je potvrđen kod još 57.

Na respiratorima je 46 pacijenata, a do sada je izlečeno 2.160 osoba.

Posle 53 dana ukinuto je vanredno stanje u Srbiji, objavljeno je u Službenom glasniku. Život se polako vraća u normalu, ali su neke vanredne mere ostale na snazi.

Vlada Srbije je usvojila mere koje važe posle ukidanja vanrednog stanja i donela odluku da su svi građani i privrednici, sve vreme trajanja opasnosti od širenja zarazne bolesti kovid-19, u obavezi da se pridržavaju zaštitnih mera.

Poslanici Skupštine Srbije izglasali su ukidanje vanrednog stanja koje je uvedeno 15. marta. To znači da nema više policijskog časa, a ukida se i angažman vojske u civilne svrhe.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da po pitanju održavanja javnih skupova važe dve mere – da na njima ne može da bude više od 50 učesnika i da skup mora biti najavljen policiji najmanje pet dana ranije.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević kaže da se vraćamo svakodnevnim aktivnostima, ali da bi i dalje trebalo da se ponašamo u skladu sa merama.♦