Poruka predsednika Crvenog krsta Srbije povodom 8. maja- Svetskog dana Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumeseca

Poruka predsednika Crvenog krsta Srbije povodom 8. maja- Svetskog dana Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumeseca

07/05/2020 Off By BERB

 

Poštovani Volonteri i profesionalno zaposleni Crvenog krsta Srbije,

Obraćam vam se povodom 8. maja – Svetskog dana Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, Pokreta kome pripadamo, dana kada je rođen Anri Dinan, osnivač našeg Pokreta.

Međunarodni komitet Crvenog krsta je osnovan 1863 godine, čime je započeo svoj put kroz vreme, najveći međunarodni humanitarni pokret koji se širio, rastao i sazrevao do današnjeg dana.

Crveni krst Srbije je osnovan među prvim društvima u svetu, trinaest godina kasnije.

Kada govorimo o istorijskom putu koji smo prošli, reč koju najčešće koristimo je ”izazov”.

I danas, kada obeležavamo Svetski dan Pokreta, nalazimo se pred velikim izazovom, sa kojim nismo bili suočeni do sada, čitav svet se sa njime prvi put susreće. Suočeni smo sa pandemijom virusa SARS-Korona 2, sa kojim se čovečanstvo, takođe, prvi put susreće. Usled vanrednih okolnosti, stvorenih pandemijom, ni današnji dan nismo u prilici da obeležimo na tradicionalan način.

Svetski dan Crvenog krsta smo uvek koristili kao priliku da se zahvalimo našim volonterima, partnerima i profesionalno zaposlenima za veliki trud koji svakodnevno ulažu u humanitarnu akciju, pomažući svima kojima smo potrebni.

Od početka pandemijske krize, Crveni krst u Srbiji – njegovi volonteri i profesionalno zaposleni, pokazali su veliku humanost, požrtvovanje, znanje i hrabrost.

Crveni krst je još jednom pokazao snagu jer je odreagovao kao sistem, kao nedeljiva celina u kojoj svi činioci imaju veliki i podjednak značaj. Iako nismo imali prilike da se ranije susretnemo sa pandemijom, postupili smo na pravi način, jer smo naučili u predhodnim vanrednim prilikama, uzrokovanim prirodnim katastrofama, kada je veliki broj ljudi bio ugrožen, kako da se ponašamo.

Iz svake prirodne katastrofe, bilo da su poplave, vanredni zimski uslovi, požari, zemljotresi, naučili smo nešto novo, izgradili smo sistem delovanja u nesrećama, oformili i obučili nacionalne i brojne lokalne timove. Obučili smo mnogo volontera i profesionalno zaposlenih znanjima i veštinama odgovora u nesrećama.

Po mnogo čemu je pandemija posebna nepogoda – virus je nepoznat, nevidljiv, nepredvidljiv, napada sve od dece do najstarijih. Kada su bile poplave, neprijatelj je bio jasno vidljiv, voda, videle su se njene granice, znali smo kada je rasla, ali i kada se povlačila i povukla. Znali smo i ko su ugrožene kategorije vodom koju smo videli.

U pandemiji na početku nismo mogli da vidimo ni granice nepogode, ni sve ugrožene grupe, ni kad nepogoda raste ni kad opada. Vanrednim znanjem, zalaganjem i predhodnim obukama, brzo smo identifikovali pravce rada, ugrožene grupe i kako doći najefikasnije do njih.

Tokom svih dana naše akcije radili smo procenu ugroženosti kojom smo pronašli sve ugrožene i pomogli im.

Ono što nam je bilo najvažnije od samog početka je samozaštita volontera, profesionalno zaposlenih i korisnika. Svakodnevno je samozaštita sprovođena kroz instrukcije, nabavku i distribuciju zaštitnih sredstava. I u tome smo uspeli. Nemamo informaciju da je i jedan volonter i profesionalno zaposleni oboleo od Kovid 19 infekcije tokom humanitarnog rada.

”Bez obzira ko si i gde se nalaziš – mi odgovaramo na svačiji poziv za pomoć” je slogan ovogodišnjeg Svetskog dana našeg Pokreta koji na najbolji način odslikava karakter posla koji obavljamo od početka krize.

Vi, koji ste bili na prvoj liniji fronta, ostvarili ste ideje iz ovog slogana i na najbolji način realizovali u praksi Misiju Pokreta Crvenog krsta.

Na kraju želim da izrazim neizrecivu zahvalnost volonterima i profesionalno zaposlenima Crvenog krsta u Srbiji, za humanost, požrtvovanje, hrabrost, znanje i organizovanost koju ste pokazali u svakom kutku naše zemlje.

Reći da sam ponosan nije dovoljno da opiše šta osećam prema vašem radu i zalaganju.

Patrijarh Pavle je rekao: ”Ne smemo da dozvolimo da zlo oko nas probudi zlo u nama”.

Dragi moji, boreći se sa zlom Vi ste ga pobedili jer jedino oružje koje ste imali je bila dobrota i veliko srce.

Srećan Vam Praznik i čuvajte svoje i zdravlje svojih najbližih jer tako zajedno čuvamo zdravlje naše zajednice.

Želim da završim ovu poruku sloganom koji je povodom pandemije i aktivnosti volontera i saradnika poslala Međunarodna federacija.

„NA OVOGODIŠNJI MEĐUNARODNI DAN CRVENOG KRSTA I CRVENOG POLUMESECA
#APLAUDIRAJMO ZA NAŠE VOLONTERE I ZAPOSLENE ŠIROM SVETA“

S poštovanjem,

Prof. dr Dragan Radovanović, predsednik♦