SAOPŠTENJE SZS: Produbljene političke podele

SAOPŠTENJE SZS: Produbljene političke podele

04/05/2020 Off By BERB

 

Deo opozicije koji je za bojkot predstojećih izbora, ocenio je da su poslednji dani pokazali da su političke podele u Srbiji intenzivirane i produbljene, i da je realna opasnost od građanskih sukoba s nesagledivim posledicama, saopštava beogradska informativna agencija Beta.

U saopštenju koju su potpisali Savez za Srbiju (SzS), Socijaldemokratska stranka, Građanska platforma i Državotvorni pokret, ocenjeno je da te sukobe iniciraju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegova vlast, kao odgovor na proteste nezadovoljnih građana.

“SzS je saglasan da u ovom trenutku nema uslova za održavanje izbora, pre svega zbog imperativa očuvanja zdravlja i bezbednosti građana, odnosno zbog mogućnosti izazivanja novog talasa epidemije, u situaciji kada još brojimo preminule”, saopštile su stranke.

“Povrh toga, nakon uvođenja vanrednog stanja, izborni uslovi su postali još gori i ne postoji nijedan elementarni preduslov za slobodne i poštene izbore u Srbiji danas”, navodi se u saopštenju.

Naglašava se da je taj deo opozicije svojim zahtevima do sada ukazivao da je potrebno vreme za stvaranje uslova za slobodne i poštene izbore.

“Za prevazilaženje ustavno-političke krize izazvane istekom roka za održavanje redovnih izbora i istekom mandata Skupštine i Vlade Srbije i ublažavanje ekonomskih posledica epidemije, neophodna je implementacija zahteva srpske opozicije, kako ova kriza ne bi ugrozila opstanak nacije, države i demokratije”, obrazlaže opozicija.

Ističu da je samo tako moguće izbeći još veće podele i krizu, produbljenu pandemijom korona virusa, koja je, kako su ocenili, promenila opšte društvene odnose.

“Nova politička situacija sa kojom se suočavamo predstavlja ozbiljan rizik, koji može da dovede do nesagledivih sukoba u društvu, a za njen ishod punu odgovornost nosi Vučićev režim, koji na zahteve opozicije i nezadovoljstvo građana odgovara agresijom i pretnjama”, zaključuje se u saopštenju stranaka opozicije.♦