SKUPŠTINA SRBIJE: Počela mirna pobuna opozicije!

SKUPŠTINA SRBIJE: Počela mirna pobuna opozicije!

30/04/2020 Off By BERB

 

Izvor Nova.rs

Predstavnici opozicije koji se zalažu za bojkot izbora okupili su se ispred Skupštine Srbije i seli na stepenište ispred glavnog ulaza. Oni su danas poručili da su došli da dignu glas protiv tiranije i naveli da će njihova okupljanja biti nastavljena.

Kako javlja reporter Nova.rs, ispred zgrade parlamenta su lideri opozicije Boris Tadić, Dragan Đilas, Vuk Jeremić, Boško Obradović, Zoran Lutovac, Sergej Trifunović, Marinika Tepić… Na protest su došli i sociološkinja Vesna Pešić, zatim profesorka Vesna Rakić Vodinelić, karikaturista Dušan Petričić, pisac Dragan Velikić, voditeljka Tatjana Vojtehovski…

Na protestu se nalazi oko 30-tak opozicionih predstavnika i njihovih simpatizera. Svega nekoliko okupljenih ne nosi maske, ali se generalno ne pridržavaju fizičkog rastojanja od dva metra.

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas rekao je okupljenima da su došli ispred Skupštine kako bi iskazali protest protiv ludila.

“Srbija je zemlja sa najvećin brojem zaraženih ljudi u regionu odnos na milion stanovnika. Imamo najrigidnije mere, a mnoge su stigle prekasno. Mi smo ovde da dignemo glas protiv tiranije i toga da neko administrativnu granicu sa Kosovom tretiraju kao drzavnu granicu”, naveo je Đilas i dodao da “moraju da stanu podele u ovoj zemlji”.

U jednom trenutku preko puta zgrade Skupštine pojavilo se desetak pristalica SNS, koji su vređali opozicione lidere. Njima je potom prišao Sergej Trifunović i posle kraće prepirke oni su se razišli.

Segrej Trifunović, lider PSG, je podsetio na sve što je ova vlast učinila u prethodnom periodu.

“Zlatibor Lončar je najavljivao da će Srbija napraviti vakcinu za dva dana, a vrhunac ludila je bio prethodne večeri kada su plaćeničke grupe sa narodnim poslanicima organizovali bakljadu”, rekao je Trifunović i dodao da je ovo samo jedan u nizu protesta.

“Jasno je zašto smo ovde. Tek ćemo se okupljati, tek ćete nas gledati. Nećete se nas tako lako otarasiti”.

Lider Dveri Boško Obradović rekao je da je vlast postavila nervozna i sinoć, paljenjem bakli, napravila kontramiting. On je naveo da su problem dupli standardi.

“Neki prelaze granice i šetaju po krovovima slobodno, bez kazne. A druge strogo kažnjavaju. Zato protestujemo. Ovo će se preliti na ulice i neće stati dok ova vlast ne padne. Nema više nazad, pobuna je počela”, poručio je Obradović.

Građanima se prvo obratio Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret, koji je poručio da će opozicija ostati ispred parlamenta do 20.05 i da je dodatni razlog što su oni tu zbog sinoćne akcije pristalica SNS, odnosno paljenja baklji po krovovima zgrada.

Okupljenima su obratio i Zoran Lutovac, koji je naveo da vanredno stanje nije moralo da bude uvedeno.

Kako su pre nekoliko dana poručili predstavnici opozicije, današnji protest održava se zbog neustavnog uvođenja vanrednog stanja i mera zatvaranja građana Srbije. Plan je da se opozicionari večeras pridruže akciji Inicijative Ne davimo Beograd – bukom protiv diktatura.♦