VLASOTINCE: Otvoreno pismo Republičkom štabu za vanredne situacije

VLASOTINCE: Otvoreno pismo Republičkom štabu za vanredne situacije

25/04/2020 Off By BERB

 

PoštovanI članovi Štaba, Obraćamo vam se iz Vlasotinca, varošice na jugu Srbije u kojoj živi oko tridesetak hiljada stanovnika. Redovno pratimo sva aktuelna dešavanja vezana za pandemiju virusa Covid-19 u Srbiji.

Na početku predhodne nedelje (20.april) u Vlasotincu je bilo 35 naših sugrađana zaraženih virusom Covid-19. Za samo pet dana taj broj popeo se na 56. Imajući u vidu da je testiranje na virus Covid-19 u Vlasotincu počelo mnogo kasnije nego u ostalim delovima Srbije, da je u prvim nedeljama od proglašenja vanrednog stanja ne tako mali broj Vlasotinčana preminuo sa dijagnozom upale pluća i da su strane kompanije koje zapošljavaju stotine građana Vlasotinca radila u punom kapacitetu, plašimo se da će u narednim danima broj obolelih biti veći.

Sve vaše konferencije za medije u protekloj nedelji bile su u blago optimističnom tonu. Prema vašim rečima situacije se polako stabilizuje, sve je manji procenat obolelih, pandemijje je pod kontrolom… Čak uveliko govorite o ublažavanju restriktivnih mera uvedenih na početku vanrednog stanja. Sve ovo su dobre i ohrabrujuće vesti za građane Srbije, osim za nas koji živimo u Vlasotincu. Naime, građani Vlasotinca sa jedne strane slušaju vaše optimistične procene za naredni period, dok u isto vreme iz lokalnog Štaba dobijaju ne tako optimistične podatke o stalnom povećanju broja obolelih. Ovo unosi ogromnu zabrinutost i strah među Vlasotinčane.

Sve olakšavajuće mere u sprečavanju širenje virusa koje ste doneli i predložili u poslednjoj nedelji lokalni Štab za vanredne situacije Vlasotince primenjuje po defaultu. Tako je juče, 24.04. otvorena zelena pijaca u Vlasotincu, otvoreni su šalteri za naplatu komunalnih usluga. Za sledeću nedelju najavljena je obnova proizvodnje u fabričkim pogonima stranih kompanija u punom kapacitetu… I sve ovo u vremenu kada se broj obolelih u Vlasotincu konstantno povećava.

Uz napomenu da je pre petnaestak dana predsednik opštine Vlasotince , komandant lokalnog Štaba za vanredne situacije, hospitalizovan i da je veliki broj članova štaba u izolaciji, ovim putem želimo da apelujemo na vas i da vas zamolimo da posebnu pažnju obratite na Vlasotince, ali i na sve druga manja mesta u Srbiji, koja vrlo lako mogu postati lokalna žarišta zaraze.

Ovo podrazumeva da se olakšavajuće mere, konkretno u Vlasotincu uvedu nešto kasnije nego u ostalim delovima Srbije. Tu pre svega mislimo na rad pijace, rad frizerskih salona, teretana i sve druge mere koje ste ili ćete predložiti u narednom periodu, a imajući u vidu, opet napominjemo, konstantan porast broja obolelih u Vlasotincu /Gradjanski Front <[email protected]>/.