GRUPA BEOGRADSKIH LEKARA PITA LKS: Ko štIti doktora Nestorovića i njegove neprihvatljive izjave?

GRUPA BEOGRADSKIH LEKARA PITA LKS: Ko štIti doktora Nestorovića i njegove neprihvatljive izjave?

25/04/2020 Off By BERB

 

Grupa lekara i nastavnika Medicinskog fakulteta u Beogradu podnela je Lekarskoj komori Srbije (direktoru i Etičkom odboru) predstavku u vezi sa javnim istupima doktora Branimira Nestorovića, za koje kažu da su neprofesionalni i etički neprihvatljivi. Kako su saopštili, odgovor koji su dobili na taj zahtev bio je – da sednica Etičkog odbora ne može da se organizuje.

„Kako smo predstavku od 10. aprila 2020. godine uputili elektronskom poštom, zatražili smo da nam se potvrdi prijem poruke i priloga. S obzirom na to da traženu potvrdu prijema nismo dobili, ponovo smo se obratili LKS mejlom od 15. aprila 2020. Danas, 21. aprila 2020. godine primili smo elektronskom poštom dopis LKS broj 723, kojim nam dr Milan Dinić, direktor LKS potvrđuje prijem našeg mejla i predstavke sa prilozima i istovremeno nas obaveštava da zbog specifičnosti situacije u ovom momentu nije moguće organizovati sednicu Etičkog odbora LKS, te da će naša predstavka biti prosleđena Etičkom odboru LKS, kako bi bila predmet razmatranja na sednici Etičkog odbora LKS čim to bude bilo moguće“, navodi se u saopštenju ove grupe lekara.

Oni su se obratili i predsedniku Etičkog odbora LKS, Goranu Bogdanoviću i podsetili na mogućnost da se sednica održi i telefonski.

„Poštovani dr Bogdanoviću, koristimo ovu priliku da Vam se neposredno obratimo, jer ste kao predsednik Etičkog odbora LKS, prema odredbi iz člana 87. stav 3. Statuta LKS1, ovlašćeni da sazovete sednicu Etičkog odbora, odnosno da, u slučaju svoje sprečenosti ili odsustva, ovlastite člana Odbora koji će to učiniti. S obzirom na navedeno, smatramo da dr Milan Dinić, direktor LKS, nije mogao doneti odluku o (ne)održavanju sednice Etičkog odbora LKS, kako proizilazi iz dopisa LKS od 21.04.2020. Želimo da ukažemo i na mogućnost da se sednice Etičkog odbora LKS održavaju telefonski, kako je to predviđeno odredbom iz člana 2. stav 2. Poslovnika o radu Etičkog odbora LKS, koji je usvojen na 1. redovnoj sednici Odbora održanoj 26.11.2010. godine“, kažu lekari.

Branimir Nestorović, navode, nastupa u javnosti već gotovo dva meseca, „ispoljavajući neprofesionalno i neetičko ponašanje“.

„Smatramo da Etički odbor Lekarske komore Srbije treba da izrazi zabrinutost u vezi sa medijskim istupima prof. Nestorovića koji su, u etičkom smislu posmatrano, ispod nivoa koji je propisan Kodeksom medicinske etike Lekarske komore Srbije i drugim relevantnim etičkim načelima, deklaracijama i preporukama, kao i da ukaže na to da član LKS koji povredi Kodeks vrši povredu profesionalne dužnosti ili ugleda člana LKS, zbog koje podleže utvrđivanju disciplinske odgovornosti u skladu sa zakonom i aktima LKS“, navodi se u saopštenju grupe lekara i profesora.

Saopštenje su potpisali Đorđe Alempijević, redovni profesor sudske medicine na Medicinskom fakultetu u Beogradu, Srđan Milovanović, vanredni profesor psihijatrije, Aleksandar N. Nešković, redovni profesor interne medicine, prim. dr Elizabet Paunović, penzionisana direktorka Evropskog centra za životnu sredinu i zdravlje Svetske zdravstvene organizacije i Slobodan Savić, redovni profesor sudske medicine na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Nestorović je krajem februara, posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, izrazio čuđenje što se narod koji je preživeo bombardovanje i sankcije sada plaši, kako je rekao, „najsmešnijeg virusa u istoriji čovečanstva“.

„Da nemamo test, ne bi znali da je epidemija. U toku epidemije gripa imali smo izuzetno teške slučajeve, teške pneumonije, ništa nije bilo interesantno. Apelovao bih na sve, znam da se klikovi broje, pričao sam na Prvoj TV o tome, i iz celog mog izlaganja bilo je – profesor je rekao da će virus doći u Srbiju. Nema razloga za paniku, ovaj put nema razloga za paniku, više ljudi umire od mnogih drugih bolesti u Srbiji“, poručio je on.

LKS: Nedopustivo ugrožavanje zdravlja i dovođenje građana u zabludu

Lekarska komora Srbije osuđuje svako istupanje u javnosti koje može da dovede građane u zabludu i ugrozi njihovo zdravlje, saopštila je pre dva dana Komora na svom sajtu.

„Svako iznošenje neproverenih, neistinitih i naučno neutemeljenih informacija u javnosti može naneti ozbiljnu štetu zdravlju stanovništva ili dovesti u situaciju da se sumnja u naučno priznate metode“, dodaje se u sopštenju.

LKS je apelovala na građane da i dalje prate „samo zvanične preporuke kriznog štaba i naših eminentnih stručnjaka jer jedino na taj način će ispravno zaštititi sebe i druge“.

„O medicinskim aspektima razvoja, toka i lečenja bolesti izazvane virusom Korona 2, pozvana je da razmatra isključivo stručna i naučna javnost. U tom smislu apelujemo i na kolege da u javnim nastupima prilagode svoje izjave na takav način da, poštujući struku, budu razumljivi građanima i nikako ne unose dodatni nemir ili sumnju u opravdanost medicinskog postupanja komentarišući rezultate istraživanja koja još uvek nisu prihvaćena od strane struke“, naglašavaju u LKS.♦