Šarl Mišel predsednik Evropskog savet: Šestog

Šarl Mišel predsednik Evropskog savet: Šestog 24/04/2020 Off By BERB

Videokonferencija lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana biće održana 6. maja. Ovo je saoštio Šarl Mišel predsednik Evropskog saveta na konferenciji za medije nakon video samita lidera EU.

Ranije je bilo planirano da se Samit EU-Zapadni Balkan održi 6. i 7. maja u Zagrebu, ali je taj događaj odložen zbog pandemije korona virusa.

Hrvatski premijer Andrej Plenković takođe je nedavno održao konsultacije sa čelnicima država Jugoistočne Evrope, u vezi sa pripremama za Samit u novim okolnostma.

Da je Hrvatska fokusirana da Samit EU- Zapadni Balkan bude održan tokom šestomesečnog predsedavanja te zemlje Savetom EU, poručila je hrvatska ministarka evropskih poslova Andreja Metelko-Zgombić.

“Ulažemo sve naše napore da osiguramo okupljanje na najvišem nivou tokom našeg predsjedavanja, zato što zaista znamo koliki je značaj i važnost, ne samo za zapadnobalkansku šestorku već i za EU zemlje članice“, izjavila je Metelko-Zgombićeva nakon video sastanka ministara evropskih poslova EU.

Prema ranijom najavama, na Samitu u Zagrebu trebalo je da se promoviše nova metodologija proširenja za Zapadni Balkan, koja će se, pre svega, odnositi na Severnu Makeodniju i Albaniju, a na njemu je i zvanično trebalo da budu pokrenuti pregovori o članstvu te dve zemlje sa EU. Pored toga, EK je nameravala da na Samitu predstavi i veliki finansijski paket za ekonomski razvoj regiona.♦