Avdulah Hoti kandidat DSK za premijera: Prvi zadatak buduće vlade – epidemija i ukidatnje takse

Avdulah Hoti kandidat DSK za premijera: Prvi zadatak buduće vlade – epidemija i ukidatnje takse

24/04/2020 Off By BERB

 

Kandidat Demokratskog saveza Kosova (DSK) za premijera Avdulah Hoti izjavio je da će borba protiv pandemije biti glavni prioritet buduće vlade, a da će među brzim odlukama biti i ukidanje reciprociteta sa Srbijom.


Hoti je u emisiji “Presing”na prištinskoj televiziji T7 rekao da je jedno od pitanja nove vlade dijalog i povratak dobrih odnosa sa Sjedinjenim Državama i drugim kosovskim saveznicima, a da su među prioritetima borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Prema Hotijevim rečima, među brzim odlukama nove vlade biće i ukidanje reciprociteta sa Srbijom.

Hoti je naveo da je taksa uklonjena, ali bezuspešno.

“Taksa je uklonjena, ali bezuspešno. Uvedene su neke mere polu-reciprociteta koje će biti uklonjene u koordinaciji sa našim međunarodnim partnerima. Ni takse ni mere reciprociteta ne služe Kosovu ako nemaju podršku međunarodnih partnera. Od nas se traži da sarađujemo sa ovim partnerima kako bismo napredovali u procesu dijaloga”, rekao je Hoti.

Hoti je kazao da će buduća kosovska vlada u velikoj meri biti vlada dijaloga.

“Vlada Kosova će voditi dijalog uz normalno učešće predsednika u skladu sa dozvoljenim ovlašćenjima”, rekao je Hoti i dodao da će u dijalogu posredovati EU uz snažno učešće SAD.

Prema Hotijevim rečima, osnova dijaloga će biti poštovanje Ustava Kosova i njegovih odluka koje govore da vlada vodi dijalog.

“Ne razgovaramo o pitanjima teritorijalnog integriteta i suvereniteta”, istakao je kandidat za budućeg kosovskog premijera.

Do sada nismo razgovarali o podeli ministarstava, ali orijentacija je da imamo 15 ministarstava, rekao je on.♦