KORONAVIRUS: Otvorena bolnica na Karaburmi

KORONAVIRUS: Otvorena bolnica na Karaburmi

23/04/2020 Off By BERB

Zabrana kretanja će najvjerovatnije i ovog vikenda biti na snazi od petka u 18 sati, do ponedjeljka u 5 sati, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.


“Ovog vikenda biće od petka u 18 sati do ponedjeljka u pet ujutro. Pretpostavljam. A kasnije ćemo da vidimo u skladu sa epidemiološkom situacijom i savetima lekara”, rekao je Vučić nakon obilaska novog bolničkog objekta na beogradskoj Karaburmi.

Predsjednik je nakon otvaranja bolnice u Vojno-medicinskom centru “Кarabruma” rekao da su stručnjaci rekli da ne sme da bude popuštanja bar još dve nedelje.

“Mnogi će da se ljute. Ali ja slušam svaki dan lekare i oni su za to da se produži za najmanje dve nedjelje zabrana kretanja, posebno vikendom kada su najveće gužve”, rekao je Vučić.

“Danas imamo bolji rezultati zbog dobrih vikenda, posljednje dve nedelje”, rekao je predsednik.

Dodao je da će, kada prođu aktuelne mere, svi pričati da je moglo drugačije, ali da je on srećan što je država svojim merama uspjela da sačuva živote ljudima.

“Izolacijom i odgovornošću smo sačuvali naše stanovništvo, pre svega roditelje. I ja sam im zahvalan što su dobro to razumeli, kao i da to niko ne čini zato što ih mrzi nego zato što ih voli. Lako je govoriti kada sve prođe, posle bitke svi su generali. Ali kada je bilo potrebno da se nešto uradi, oni su se sakrili”, rekao je on.

Dodao je da je danas otvorena nova privremena Covid bolnica napravljena da traje narednih 30 godina, da “predivno izgleda i ima jednu od najvećih šok soba na Balkanu i 60 kreveta”, a posebno je zahvalio firmi “Termomont” koja je donirala materijal i izvela građevinske radove za samo 12 dana.

Predsjednik Srbije je rekao je da se, prema poslednjim podacima, epidemija koronavirusa u Srbiji smiruje, ali da se Srbija osposobljava da sama proizvede sve što je potrebno za eventualni novi talas zaraze na jesen.

“Od ponedjeljka ćemo proizvoditi 200 hiljada hirurških maski dnevno i guraćemo ih u magacine za sledeću priliku, nadam se da nas neće iznenaditi nešto, jer rezultati testova koje sam dobio jutros kažu da se polako epidemija smiruje i na to je veliki uticaj imala trodnevna zabrana kretanja”, rekao je Vučić.

On je istakao da je Srbije sve spremnija, da ostaje još samo početak proizvodnje zaštitinih rukavica, i da će se požuriti sa završetkom izgradnje kliničkih centara.♦