Guteres: Pandemija koronavirusa postaje kriza ljudskih prava

Guteres: Pandemija koronavirusa postaje kriza ljudskih prava

23/04/2020 Off By BERB

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guteres izjavio je da pandemija koronavirusa “postaje kriza ljudskih prava”.


Čelnik Svjetske organizacije navodi u video poruci objavljenoj danas da postoji diskriminacija u dostupnosti javnim službama u borbi protiv COVID-19 i da “strukturne nejednakosti ometaju pristup tim službama”.

Guterres je također izjavio da pandemija “ima nesrazmjerne posljedice na određene zajednice, donosi rast govora mržnje, pogađa najranjivije grupe i stvara rizik nesrazmjernih sigurnosnih odgovora koji slabe odgovor zdravstvenih službi”.

On je upozorio da uz “jačanje etnonacionalizma, populizma, autoritarizma i potiskivanje ljudskih prava u nekim zemljama, aktuelna kriza može pružiti opravdanje za usvajanje represivnih mera i ostvarivanje ciljeva nevezanih za pandemiju”.

Guterres nije pomenuo nijednu zemlju niti stranku, ali je naglasio da “vlade moraju biti transparentne, savesne i odgovorne” i da su novinarske slobode, organizacije građanskog društva, privatni sektor i “građanski prostor” od suštinskog značaja.

Istaknuo je da sve vanredne mere – uključujući vanredno stanje – moraju biti “legalne, srazmerne, neophodne i nediskriminatorne, moraju imati konkretan fokus i trajanje i najmanje agresivan pristup eventualnoj zaštiti javnog zdravstva”.

Guteres je objavio izvještaj o tome kako se ljudska prava moraju tretirati u odgovoru na COVID-19 i ekonomskom oporavku.

“Poruka je jasna: Ljudi i njihova prava moraju biti na čelu i u središtu svih napora u borbi protiv pandemije”, zaključio je čelnik Svetske organizacije, prenosi AP.♦