Slučaj urednice portala KoSSev: AGK osudilo privođenje!

Slučaj urednice portala KoSSev: AGK osudilo privođenje!

12/04/2020 Off By BERB

Udruženje novinara Kosova (AGK) sa zabrinutošću je primilo vest da je novinarka KoSSev portala iz Severne Mitrovice, Tatjana Lazarević, privedena i sprovedena u policijsku stanicu tokom obavljanja novinarskog zadatka, saopšteno je iz ovog udruženja, prenosi RTK.


To se dogodilo uprkos činjenici da se zabrana kretanja ne odnosi na novinare koji su slobodni da u svakom trenutku obavljaju svoj posao u skladu sa odlukom Vlade Kosova.

„AGK podseća da novinari i prateći timovi mogu da nastave sa redovnim aktivnostima u skladu sa naredbama koje su već na snazi. Novinari, snimatelji fotoreporteri i medijski radnici moraju stalno da nose svoje legitimacije kako bi dokazali svoju profesionalnu posvećenost“, dodaje se u saopštenju.

Podsećaju da je novinaru portala KoSSev zamereno to što je nedavnu konferenciju za medije Kriznog štaba prenosio uživo putem Fejsbuk stranice.

“Zaustavljanje i ometanje novinara dok su na dužnosti predstavlja pritisak ne samo na njihov rad već i na slobodu izražavanja. Ovo je takođe u suprotnosti sa Ustavom i kosovskim zakonima kao i međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima”, dodaju iz ovog udruženja.

Zahtevaju od nadležnih organa da „odmah razjasne razlog protivpravnog zaustavljanja i istovremeno da se okončaju pritisci na novinare KoSSev portala“./Foto Žurnalist/♦