MALI: OČEKUJEM DA ŠTO PRE POČNE EKSPROPRIJACIJA

MALI: OČEKUJEM DA ŠTO PRE POČNE EKSPROPRIJACIJA

07/04/2015 Off By

 

ONO ŠTO JE NAJVAŽNIJE JE DA SU POSLANICI UVIDELI EKONOMSKI ZNAČAJ OVOG PROJEKTA, NE SAMO ZA BEOGRAD, NEGO I ZA CELU SRBIJU”, NAVEO JE ON. PREMA NJEGOVIM REČIMA, INVESTICIJA OD 3,5 MILIJARDE EVRA POKRENUĆE DOMAĆU GRAĐEVINSKU INDUSTRIJU I SVE OSTALE PRATEĆE INDUSTRIJE, PROIZVODNJU GRAĐEVINSKOG MATERIJALA, ZANATLIJE I SVE ONE KOJI ĆE RADITI NA OVOM PROJEKTU U NAREDNIH 10 DO 15 GODINA

siniša

Ranka Čičak

GRADONAČELNIK Beograda Siniša Mali izjavio je danas da očekuje da će se, sa usvajanjem posebnog zakona u Skupštini Srbije o projektu “Beograd na vodi”, odmah krenuti sa eksproprijacijom koja će trajati tri, četiri meseca, posle čega će se stvoriti uslovi za izdavanje građevinske dozvole, kao i za početak prvih radova.
Mali je novinarima u parlamentu rekao da je, kada je reč o tom projektu, sva zakonska procedura ispoštovana, kao i da je leks specijalis u skladu sa Ustavom.
“Zakon omogućava da se proces eksproprijacije što pre sprovede na tom području. Što pre krenemo sa eksproprijacijom, pre ćemo zaposliti ljude i pre će tih 3,5 milijarde evra doći u Srbiju”, istakao je Mali. – “Izuzetno sam ponosan na ovaj projekat i ponosan sam i na način na koji se rasprava odvija u skupštini. Ono što je najvažnije je da su poslanici uvideli ekonomski značaj ovog projekta, ne samo za Beograd, nego i za celu Srbiju”, naveo je on. Prema njegovim rečima, investicija od 3,5 milijarde evra pokrenuće domaću građevinsku industriju i sve ostale prateće industrije, proizvodnju građevinskog materijala, zanatlije i sve one koji će raditi na ovom projektu u narednih 10 do 15 godina.
– Ovo je najvažnija vest za Srbiju, najvažnija vest za Beograd s obzirom da sa ovim projektom pokrećemo rast bruto društvenog proizvoda, zapošljavamo našu radnu snagu”, istakao je gradonačelnik.
Govoreći o troškovima raseljavanja, Mali je rekao da su oni bili zanemarljivi, s obzirom da su građani, kao i preduzeća koja su tamo bila, izabrali da sami sruši svoje objekte: “To je nekoliko miliona dinara za ono što smo dobilil, a dobili smo 179 objekata koje smo uklonili, ostalo je još sedamdesetak i kada se završi stvorićemo uslove za prvu fazu”, objasnio je Mali.<

Balsa BozovicBALŠA BOŽOVIĆ: PREMIJER NIJE DAO OBJAŠNJENJA

DEMOKRATSKA stranka, Socijaldemokratska stranka i Nova stranka najavile su danas da neće podržati vladin predlog zakona o izgradnji “Beograda na vodi”, navodeći da premijer Aleksandar Vučić nije odgovorio na pitanje koliko će taj posao da košta građane Srbije niti je objasnio ko je idejni tvorac projekta i na kojim parametrima je izgrađen.
Poslanik Demokratske stranke Balša Božović je u izjavi novinarima u parlamentu rekao da Vlada Srbije pokušava da odgovornost za jedan “sumnjiv posao” prebaci na Skupštinu Srbije. Iz uvodnog izlaganja premijera nije jasno zbog čega se jedan investitor donošenjem posebnog zakona stavlja u povoljniji položaj u odnosu na ostale. Božović je rekao da smatra da Vlada Srbije nastoji da privatni interes investitora predstavi kao javni. Prema Božoviću, Srbija će morati da uloži 3,5 milijarde evra kako bi pripremila teren za izgradnju Beograda na vodi i taj novac će dati svi građani. Njegov kolega iz Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić smatra da je projekat “Beograd na vodi” sporan i sa ekonomskog i sa pravnog stanovišta, jer premijer nije objasnio koliko će Srbija morati da uloži i kakvi će joj biti prihodi od takvog posla. Sa pravne tačke projekat je, prema mišljenju Đurišića, sporan jer se posebnim zakonom privatna svojina oduzima od građana kako bi se dala drugim pravnim licima. Đurišić je ukazao i da premijer nije odgovorio na pitanja koje postavljanju i Odeljenje Srpske akademije nauka za arhitekturu i strukovna udruženja arhitekata, a to je, pre svega, ko stoji iza projekta “Beograd na vodi” i na koji parametrima je to urađeno.
Poslanik Nove stranke Zoran Živković smatra da od projekta “Beograd na vodi” nema ništa i da je to većini građana jasno. U slučaju da vladajuća većina ipak usvoji zakon kojim se predviđa eksprorpijacija radi izgradnje “Beograda na vodi”, Živković najavljuje da će se okrenuti “uobičajenim građanskim vidovima protesta”.
Nacionalni interes Srbije je da se projekat “Beograd na vodi” ne sprovede na način na koji traži ova vlada, rekao je Živković. <


SRBIJA

bgd na vodiSKUPŠTINA SRBIJE: TRADICIONALNI OTPOR PRATI I BEOGRAD NA VODI

ZA LEKS SPECIJALIS, KOJI SADA OMOGUĆUJE BRŽU IZGRADNJU BEOGRADA NA VODI, KAŽE DA JE ZNAČAJAN ZA CELU SRBIJU,

 

 

zoran-zivkovicZORAN ŽIVKOVIĆ: UMESTO LEKS SPECIJALISA – VRATITI ZAKON IZ 2003

ZORAN BABIĆ SNS: NJEGOV (ŽIVKOVIĆEV) MOTIV JE SAMO DA SPREČI RAD NA IZGRADNJI BEOGRADA. TREBA ZNATI DA ZAKON

 

 

skuinspekcijeSKUPŠTINA SRBIJE: POPRAVKA RADA INSPEKCIJSKIH SLUŽBI

NOVITET JE DA INSPEKCIJA IMA UTICAJ I NA NEREGISTROVANE OBJEKTE I DA, AKO OTKRIJE NEREGISTROVANE KOJI NISU U

 

 

348300_borislav-stefanovic-beta_fPOSLANIK DS BORISLAV STEFANOVIĆ PREDLAŽE DA VULIN ZAMENI VUČIĆA

PONOVO SE DIŽU TENZIJE I GRADI NEKI KVAZI PATRIOTSKI OREOL IZNAD NAŠEG PREMIJERA. DA GA SVI NAPADAJU, DA