DŽEJMS PERDJU, BIVŠI AMERIČKI DIPLOMATA: SAD favorizuju Srbiju!

DŽEJMS PERDJU, BIVŠI AMERIČKI DIPLOMATA: SAD favorizuju Srbiju!

06/04/2020 Off By BERB

 

Prištinska Koha prenosi ocenu bivšeg američkog ambasadora u Bugarskoj Džejmsa Perdjua, koji je i bivši pomoćnik generalnog sekretara NATO datu portalu “The Hill” da Trampova administracija na Кosovu favorizuje Srbiju kao najbližeg saveznika Rusije u regionu.


Perdju u svom autorskom tekstu pita koji se potencijalni američki interes ostvaruje kroz stalnu diplomatiju Trampove administracije, koja destabilizuje Кosovo, malu i krhku proameričku državu na Balkanu, tokom globalne pandemije? I zašto to radi Trampov tim, kada su Sjedinjene Države zaustavile Srbiju na silu, da počini genocid na Кosovu 1999. godine?

“To izaziva posebnu radoznalost, jer su Sjedinjene Države ključni igrači u nezavisnosti Кosova i pošto je Кosovo od proboja nezavisnosti najproamerička zemlja u Evropi. Međutim, američka diplomatija danas favorizuje Srbiju, najbližeg saveznika Rusije u regionu”, ocenjuje Perdju.

On navodi da Trampov izaslanik Ričard Grenel pokušava da prisili Кosovo da prihvati srpske zahteve, kao deo “pregovora” o normalizaciji odnosa dve zemalja.

“Grenel vodi trenutne diplomatske napore na Кosovu. On takođe obavlja mesto ambasadora SAD u Nemačkoj i vršilac je dužnosti direktora američke obaveštajne službe. To je apsurdan niz zadataka za nekoga sa ograničenim diplomatskim iskustvom i bez iskustva u obaveštajnim podacima”, piše Perdju.

Bivši ambasador SAD navodi da je Grenel bio katastrofalan kao ambasador u Nemačkoj, ako se kao standard uzme kooperativni odnos sa najvažnijim američkim demokratskim saveznikom u Evropi. Perdju ističe da nemački zvaničnici jedva čekaju da Grenel ode i napominje da je američka ambasadorka pri UN Suzan Rajs nazvala Grenela jednim od najomraženijih ljudi koje je ikad srela.♦