SOPŠTENJE GRENELA, KOSNETA I PALMERA: Nije bilo razgovora o razmeni teritorija Srbije i Kosova

SOPŠTENJE GRENELA, KOSNETA I PALMERA: Nije bilo razgovora o razmeni teritorija Srbije i Kosova

27/03/2020 Off By BERB

“Sjedinjene Države stoje s narodom Kosova”, navodi se na početku zajedničke izjave specijalnog američkog izaslanika za dijalog Kosova i Srbije Ričarda Grenella, ambasadora SAD-a na Kosovu, Filipa Kosneta i posebnog predstavnika američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Matjua Palmera:

“Pohvaljujemo kontinuirane napore zdravstvenih radnika i ostalih koji naporno rade, s velikim rizikom, kako bi smanjili napredak Covida-19 na Kosovu. U ovo doba nesigurnosti, pozivamo kosovske čelnike da slede kosovski Ustav i vladavinu zakona. Zalažemo se za saradnju s bilo kojom vladom koja je formirana ustavnim postupkom”, ističu u izjavi.

Pozivaju i čelnike Kosova da u potpunosti ukinu carine (carine od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine):

“Verujemo da carine štete građanima Kosova ometajući regionalnu suradnju protiv Covida-19, uključujući odlaganje ulaska potrebnih zaliha na Kosovo i ometajući privredni rast”…”Želimo da pojasnimo da ne postoji tajni plan razmene teritorija između Kosova i Srbije, kao što neki nagađaju. Specijalni izaslanik Ričard Grenell nikad nije video, ni raspravljao o takvom planu. Usmerenost američke Vlade na podržavanje nedavnih sporazuma o ponovnoj uspostavi vazdušnih, železničkih i autoputnih veza između Kosova i Srbije ima za cilj poboljšanje privrede i stvaranje prvrednog zamaha. Verujemo da će ovaj zamah dati novu energiju dijaloškom procesu koji bi vodio uzajamnom priznavanju”, zaključuje se u izjavi koju potpisuju Grenell, Kosnett i Palmer.♦