ZORAN ŽIVKOVIĆ: UMESTO LEKS SPECIJALISA – VRATITI ZAKON IZ 2003

ZORAN ŽIVKOVIĆ: UMESTO LEKS SPECIJALISA – VRATITI ZAKON IZ 2003

06/04/2015 Off By
ZORAN BABIĆ SNS: NJEGOV (ŽIVKOVIĆEV) MOTIV JE SAMO DA SPREČI RAD NA IZGRADNJI BEOGRADA. TREBA ZNATI DA ZAKON O PROSTORNOM PLANIRANJU I IZGRADNJI OD 2003. GODINE NIJE DONEO NIŠTA, OSIM BRZE DIVLJE GRADNJE. SAMO ZA NEKOLIKO GODINA, ON JE OMOGUĆIO PODIZANJE 1,200.000 NELEGALNIH OBJEKATAzoran-zivkovic

 Ranka Čičak

KOLIKO je najavljeni leks specijalis, koji bi omoguićio bržu eksproprijaciju zemljišta za izgradnju Beograda na vodi, uznemirio opozicionu javnost pokazala je i današnja konferencija za novinare poslanika Zorana Živkovića i Vladimira Pavićevića. Oni su doveli i predsednika Saveta za urbanizam i prostorno planiranje Nove stranke, gospodina Marina Krešića i najavili i podelili novinarima svoj Predlog zakona o planiranju i izgradnji.
Živković je rekao kako je Nova stranka obećala Vladi da će ovaj Predlog napraviti za 3 meseca i održala reč:
– U decembru je po deseti put menjan Zakon o planiranju i izgradnji. Neki su naši amandmani uvaženi, neki ne, ali je očigledno da deset puta menjati jedan zakon pokazuje da njega treba skroz menjati i doneti novi. Ovaj naš predlog ima 200 članova i na savremen način definiše oblast planiranja i izgradnje. Osnova po kojoj smo ovaj Predlog radili je sličan zakon iz 2003 godine , koji je u to vreme dobio opštu podršku i struke i najvećeg dela poslanika u Parlamentu. Taj Zakon je imao samo jednu manu – što je njega počela da sprovodi sledeća vlast 2004. godine i počela je da ga svakodnevno krši. Tako on nikada nije ni zaživeo. Ono što je naša poruka ovim Zakonom je da se aktuelna vlast okane od leks specijalisa i nekih čuda i koristi ovaj Zakon. Podnosioci Predloga smo gospodin Pavičević i ja, ali je on delo našeg Odbora za planiranje koji vodi arhitekta Marin Krešić.
Krešić je rekao da su novi predlog pravili tako što su u Zakon iz 2003 uneli sva ona poboljšanja koja su se pokazala neophodnim. Uvodi se prostorna strategija planiranja. To je način da se Srbija planira smišljeno i sistemski. Planiranje prostora spušta se na lokalne samouprave i sa njih skida tutorstvo ministarstava i Republike. Proširuje se spektar mogućih planova, njih može da donosi opština, pa čak i grupe građana. Predviđa se osnivanje Republičkog zavoda za planiranje i urbanizam. On neće zaposliti nove ljude, već će kadar preuzeti iz ministarstava gde su sada manje zaposleni. Dosadašnja inžinjerska komora, koja se pokazala kao nesposobna zamenjuje Komorom inžinjera i arhitekata Srbije. Smanjena su prava urbanističkih inspektora, a poglavlje o zemljištu dobilo karakteristiku zakonitosti.
Predlagači su najavili i javno slušanje novog Zakona, na kome bi učestvovali svi zainteresovani. Pored ovog zakona, poslanici Nove stranke predali su u proceduru i novi zakon o bezbednosti protiv straha. Pripremaju i zakon koji bi sadržao akademsku čestitost i onemogućio falsifikate u visokom obrazovanju. Naglasili su da je ova stranka najvrednija u Skupštini, naročito gospodin Živković i Pavićević.
Posle konferencije Živković je rekao novinarima da je opozicija tražila formiranje anketnog odbora za ispitivanje odgovornosti oko pada helikoptera. Partija Borisa Tadića tražila je i hitnu sednicu Odbora za bezbednost povodom ovog događaja.
zoran babić<<<Odmah posle ove konferencije za novinare, svoju je održao Milan Babić , šef poslaničke grupe SNS. On je rekao da se od Živkovića nije ni moglo očekivati ništa bolje:
– Njegov motiv je samo da spreči rad na izgradnji Beograda. Treba znati da Zakon o prostornom planiranju i izgradnji od 2003. godine nije doneo ništa, osim brze divlje gradnje. Samo za nekoliko godina, on je omogućio podizanje 1,200.000 nelegalnih objekata.
Babić je skrenuo pažnju i na proceduru oko pravljenja ovog predloga opozicije:
– Kakva je to praksa da se prvo donosi Predlog, pa onda ide na javno čitanje i javnu diskusiju?
Što se pohvala rada Živkovića i Pavičevića tiče, Babić podseća:
– Ako je najaktivniji onaj koji govori protivniku – stoko jedna, onda priznajem da je gospodin Živković najaktivniji.
Novinari su pitali Babića hoće li se formirati anketni odbor o odgovornosti za pad helikoptera, koji traži opozicija. On je rekao da će se o tome razgovarati. Odgovor ćemo znati već sutra.<


SRBIJA

skuinspekcijeSKUPŠTINA SRBIJE: POPRAVKA RADA INSPEKCIJSKIH SLUŽBI

NOVITET JE DA INSPEKCIJA IMA UTICAJ I NA NEREGISTROVANE OBJEKTE I DA, AKO OTKRIJE NEREGISTROVANE KOJI NISU U

 

 

348300_borislav-stefanovic-beta_fPOSLANIK DS BORISLAV STEFANOVIĆ PREDLAŽE DA VULIN ZAMENI VUČIĆA

PONOVO SE DIŽU TENZIJE I GRADI NEKI KVAZI PATRIOTSKI OREOL IZNAD NAŠEG PREMIJERA. DA GA SVI NAPADAJU, DA

 

 

patkaDVE PATKE: JEDNA NA STEPENICAMA DRUGA UŠLA U SKUPŠTINIU

  POZIVAMO NARODNE POSLANIKE DA SE USPROTIVE OVOJ PREVARI I ODBACE LEX SPECIALIS. PREDLOG ZAKONA JE PROTIVUSTAVAN I

 

 

inspektoriSKUPŠTINA SRBIJE SUTRA VODI RASPRAVU O RADU INSPEKCIJSKIH ORGANA

ANKETE SU POKAZALE DA SE GRAĐANI ŽALE NA NETRANSPARENTNE POSTUOKE. OKO 23 POSTO ANKETIRANIH PRIVREDNIKA REKLI SU DA