POSLE PADA ALJBINA KURTIJA: Šanse Samoopredeljenja nisu mrtve!?

POSLE PADA ALJBINA KURTIJA: Šanse Samoopredeljenja nisu mrtve!?

26/03/2020 Off By BERB

Predsednik Kosova Hašim Tači nakon pada Kurtije vlade ima dve mogućnosti da raspiše vanredne izbore ili da imenuje novog mandatara. Po Ustavu novog mandatara, kako piše Koha, treba da predloži Samoopredjeljenje.

Koha podseća da je u članu 100 Ustava Kosova navedeno da ako se vladi izglasa nepovjerenje, ona će se smatrati vladom u ostavci, dok član 81 predviđa da predsednik raspušta Skupštinu nakon uspešnog izglasavanja nepovjerenja vladi. Pošto ovo poslednje predstavlja odredbu koja omogućava šefu države da odluči da li će se ići na nove izbore ili ne, imajući u vidu činjenicu da je na Kosovu uvedena mera zabrane kretanja građana zbog pandemije, pravnici tvrde da je jedina opcija formiranje nove vlade.

Enver Hasani, bivši predsednik Ustavnog suda, rekao je kosovskim medijima, da je u ovom slučaju aktiviran član 95.5 Ustava: “Ako premijer odstupi ili iz drugih razloga njegovo mesto ostane upražnjeno, vlada pada, a većina u Skupštini daje mandat novom kandidatu za formiranje vlade“, rekao jeHasani. ♦