KOSOVO: Skupština smenila Kurtija!

KOSOVO: Skupština smenila Kurtija!

26/03/2020 Off By BERB

Nakon nepunih dva meseca od formiranja, u Skupštini Kosova izglasano je nepoverenje vladi Aljbina Kurtija. To se dogodilo na zahtev njegovog koalicionog partnera Demokratskog saveza Kosova (DSK).

Do glasanja je došlo nakon celodnevne rasprave koja se vodila uglavnom između poslanika vladajućih partija, pokreta Samoopredeljenje i DSK.

I pored poziva pokreta Samoopredeljenja da se ne ruši Vlada u trenutku kada se Kosovo suočava sa korona virusom, 82 poslanika glasalo je za, 32 protiv a jedan glas je bio uzdržan.

Predsednica Skupštine Vjosa Osmani, inače iz redova DSK, izjasnila se protiv predloga njene partije.

Sednicu je inicirao koalicioni partner Aljbina Kurtija, DSK, uz obrazloženje da među njima nema saradnje koje bi trebalo da bude. Odnosi među njima su posebno pogoršeni kada je Kurti smenio njihovog ministra policije Agima Veliu jer je podržao predlog predsednika Kosova Hašima Tačija o uvođenju vanrednog stanja zbog korona virusa.

U slučaju vanrednog stanja, Nacionalni savet bezbednosti na čelu sa Tačijem preuzima izvršne funkcije u upravljanju situacijom. Kurti je tu ideju Tačija nazvao “pokušajem puča”.

On se takođe osvrnuo i na “tešku komunikaciju” koju je imao sa specijalnim izaslanikom američkog predsjednika za pregovore Kosova i Srbije, Ričardom Grenelom, koji je tražio od Kurtija “ukidanje takse i tačka”, bez uvođenja recipročnih mjera, a sa čime se Kurti nije složio.

Protiv izglasavanja nepovjerenja vladi bila je predsjednica Skupštine Vjosa Osmani iz redova Demokratskog saveza Kosova. Na samom kraju sjednice a pre glasanja, ona je rekla da je njena partija predala jedan takav prijedlog na glasanje u vrijeme kada svijet pati zbog korona virusa, a da Vlada Kosova odlazi u vrijeme kada građani imaju najviše potrebe za njom.♦