BEORADSKI FESTIVAL IGRE: Sve će se održati – ali na jesen!

BEORADSKI FESTIVAL IGRE: Sve će se održati – ali na jesen!

12/03/2020 Off By BERB

 

Korona virus već je ugrozio našu privredu, za sada najviše turizam i transport, pa se pronalaze načini da se ovim granama pomogne.

Medđutim, još više je ugrozio kulturu, ali niko od zvaničnika o tome još ne razmišlja. Sva su pzorišta zatvorila vrata, a bioskopi prodaju samo po 100 karata, koliko je vlada dozvolila da gledalaca bude u zatvorenom prostoru.

Najveća žrtva korone je Sedamnaesti beogradski festival igre, koji je t, rebalo da se održi od 21 marta do 12 aprila i da predstavi 17 najpoznatijih kompanija umetničke igre iz Francuske, Belgije, Italije, Španije, Nemačke, SAD, Izraela, Kanade, Holandije, Argentine, Hrvatske i Brazila.Uoči festivala ,13 i 14 marta trebalo je u Novom Sadu i Beogradu da nastupe zvezde Njujork siti baleta. Po planu, ovaj balet je posle nastupa u Izraelu, stigao sinoć u Budimpeštu, da bi danas već stigao u Novi Sad za nastup 13, marta. Korona nesreća zadesila ga je već u Budimpešti. Sinoć, posle njegovog nastupa u rasprodatoj, ali polupraznoj sali, pozorište je zatvoreno, a američki igrači su bili zadovoljni što su ipak nastupili i pakovali se za put u Novi Sad. Tada se dogodila nesreća. Tramp je objavio zatvaranje avonskih linija sa Evropom i oni su, iako im je beogradski organizator već kupio karte za Srbiju, morali da odustanu, plate iz svog džepa karte za Njujork i – pobegnu kući.

U isto vreme i naša Vlada je zabranila okupljanja u zatvorenom prostoru za više od 100 ljudi.Kada su nam to saopštili na KZN, prvo što sam pitala nadležne lekare je bilo – šta će biti sa najvećim festivalom igre na svetu, a upravniku Infektivne klinike bilo je neprijatno. Njegov kolega iz Niša se naljutio “Vi o baletu, dok ljudi boluju i umiru!”
Danas je KZN direktorke Festivala igre, Aje Jung bila toliko posećena, da su morali da donose rezervne stolice. Svi su očekivali otkazivanje festivala, ali se Aja genijalno setila da ga ipak održi. Sa Njujork siti baletom danas je dogovorila da se otkazani nastupi održe 7. novembra u novosadskom Srpskom narodnom pozorištu, a 8. novembra u beogradskom Jugoslovenskom dramskom.

Pomereni su i datumi svih nastupa planiranih za ovaj mesec. Igrači iz Izraela nastupiće 17 septembra, trupa iz Argentine će igrati 19. I 20. setembra u Beogradu i Novom Sadu, a balet iz Los Anđelosa u i novosadskom Srpskom narodnom pozorištu.
Aja kaže da je bilo nemoguće rizikovati s otkazivanjem ovog preskupog svetskog događaja:
-Već smo kupili više od 280 avio karata, platili više od 1000 noćenja, zakup svih pozorišta,marketing, dnevnice administrativnim timovima.Potrošili smo sav novac sponzora, donatora i inostranih partnera. Svi su se oni već javili i ohrabrili me, zato sam im zahvalna. Juče smo obustavili prodaju karata ,ali je većina ulaznica već rasprodata.Teško mi je zbog ove nesreće koja je pogodila ceo svet.Pre sedamnaest godina, kada smo počeli, prve dve godine smo izgrađivali ovakav svetski festival.Sada moramo naći načina da ga sačuvamo.♦