KOSOVO: Verbalni rat Tačija i Kurtija

KOSOVO: Verbalni rat Tačija i Kurtija

12/03/2020 Off By BERB

 

Verbalna svađa između predsednika Kosova Hašima Tačija i premijera Aljbina Kurtija je sve snažnija,

Tači je u Prizrenu, nakon što je prisustvovao svečanosti na odlikovanju 66 boraca 125. brigade operativne zone Paštrik izjavio da je Kurti „Frustriran, nastavlja sa lažima i obmanama. Kukavički i đavolski, narušava kosovsku politiku i institucije. Ismejava i sabotira državu…“ .

Naglasio je i da kašnjenja Kurtija u donošenju odluka ne pomažu Kosovu i dodao da “neće biti dozvoljeno” narušavanje strateškog partnerstva sa SAD.

Inače Tači uz podršku SAD pokušava da natera Premijera da momentalno i bezuslovno ukine takse od 100 osto na robu iz Srbije i BiH.

Kurti je prethodno u istom danu kazao da je uveren u to da postoji dogovor između Aleksandra Vučića i Hašima Tačija da se sruši nova kosovska vlada i on kao premijer, i da su se tajni razgovori o zameni teritorija među ovom dvojicom vodili sve vreme.

Tači i Vučić su se prošle nedelje sastali u Vašingtonu, i srpski predsednik je odmah po povratku demantovao navode pojedinih uticajnih međunarodnih glasova da postoji nacrt Velikog dogovora, i da će najsevernija opština Leposavić ostati u Srbiji.

Evo šta još Tači misli o Kurtiju: „…Nema hrabrosti niti da ukine taksu niti da postavi reciprocitet. Nedostojanstven. Zalaže se za uništavanje istorijskih saveza. Paranoično govori o tajnom sporazumu između Kosova i Srbije. Smešan za Kosovo. Uvredljivo i opasano za odnos Kosova sa SAD. Kurti je takav stav stekao još u vreme kada je bio protiv Konferencije u Rambujeu. Bio je protiv Klintonove administracije. Čak i u Beču, protiv Bušove administracije. Čak i kod demarkacije sa Crnom Gorom protiv administracije Obama-Bajden. I sada kada mu se nudi mogućnost od strane administracije predsednika Trampa za uzajamno priznanje, Kurti se opet usprotivio. Kurtijeva jedina konstanta je na suprotnoj strani Amerike. Na suprotnoj strani istorije. Narod Kosova veruje Sjedinjenim Državama Amerike. Savez sa SAD je svetinja. Svi smo dužni da štitimo.“

Tačiju su kritike uputili brojni korisnici društvenih mreža, a glavni urednik Koha Ditore, Agron Bajrami, poručio je da je napad „bez presedana“♦