O VIRUS KORONA U PREDSEDNIŠTVU: Bez skupova u zatvorenom prostoru – škole ne zatvarati!

O VIRUS KORONA U PREDSEDNIŠTVU: Bez skupova u zatvorenom prostoru – škole ne zatvarati!

11/03/2020 Off By BERB

Posle današnjeg sastanka srpskog vrha sa najpoznatijim lekarima Srbije, situacija sa korona virusom je jasnija. Dogovoreno je da škole i fakulteti nastave s radom, bar za sada, a nastava će biti prekinuta ako se situacija pogorša. Zabranjuju se svi skupovi u zatvorenim prostorijama sa više od 100 ljudi. Ta će odluka zatvoriti pozorišta, kulturne skupove u arenama i Sava centru. Dozvoljene su utakmice i svi skupovi na otvorenom prostoru.

Na vanrednoj koferenciji za novinare, predsednik Aleksandar Vučić je rekao da ni on ni premijerka Ana Brnabić ni jednu odluku o korona virusu neće doneti sami i da su se potpuno oslonili na struku:

– Političari su bili za zatvaranje škola i obdaništa, ali struka je rekla- ne.To bi u ovom trenutku bilo opasno. A ima vremena, ako se stvari pogoršaju, škole će se raspustiti. Poslušali smo lekare. Za sada držimo sve pod kontrolom. Zaraženo je 12 osoba, a samo jedna je u težem stanju.To je muškarac iz Kikinde, koji je u bolnicu primljen zbog bolesti bubrega i dijabetesa, a bio je kod sina u Milanu .Tek kada mu je utvrdjeno prisustvo korona virusa, rekao je za put u Milano. Ja molim sve naše ljude da slobodno kažu da li su bili u kriznim područjima Evrope, jer to lekarima olakšava posao. Podrška ljudi je u ovom trenutku najznačajnija. Siguran sam da možemo da izbegnemo haotične situacije, kakve su se zbog korona virusa dogodile u nekim gradovima Evrope. Srbija ima sto puta bolje rezultate nego Italija i druge zemlje koje naši kritičari pominju kao uzor i šire paniku. Imamo dovoljno aspiratora, skafandera, čizama i specijalnih maski. Imamo i izvanredne stručnjake, koji nisu tražili bolovanja i izgovore, već su se uhvatili u koštac s koronavirusom.

Srbija je zabranila ulazak građanima Kine iz Vuhana i provincije Hubei. Pojačana je kontrola na granicama, a neki manji prelazi su zatvoreni.

Opet je bilo novinara koje je više zanimao Đilas nego kontravirus, ali predsednik nije hteo da odgovara:

-Ujedinimo se u ovoj situaciji.Pokažite veru u naše lekare i medicinsko osoblje, držaćemo se njihovog stručnog mišljenja, a ne onoga što se sviđa političarima.

Posebne mere donesene su i za migrante. Svako ko uđe na teritoriju Srbije, prvo ide u karantin u Preševu.Tako će biti sve dok se ne donese odluka o zatvaranju granice.

Za sada se Srbija uspešno brani od opasnog virusa. Svi su lekari rekli da su pripreme pčele na vreme i da je najvažnije to što je zaustavljen prvi opasan talas, pa sada ima vremena da se stabilno radi. Nevolje koje je napravila panika, veće su u privredi. Tačnu štetu će utvrditi Vlada, a predsednik Vučić će od partnera u EU tražiti finansijsku pomoć zbog situacije s korona virusom.

Virus neće odložiti izbore koji nas čekaju.Vladajuća SNS i njeni koalicioni partneri su ipak, iz psiholoških razloga, odlučili da pomere sve skupove, na otvoreom ili zatvorenom. Vučić kaže da inače nema zabrane drugima za skupove na otvorenom , ali predlaže svim učesnicima izbora da organizuju što više TV debata.♦