IZBORI 2020: Crta podnela devet prijava Agenciji za borbu protiv korupcije

IZBORI 2020: Crta podnela devet prijava Agenciji za borbu protiv korupcije

10/03/2020 Off By BERB


Posmatračka misija Crte započela je dugoročno praćenje predizbornog perioda u Srbiji, u skladu s međunarodnim standardima za nezavisno građansko posmatranje izbora.

Tim od 120 dugoročnih posmatrača počeo je da prati ključne elemente izborne kampanje za narodne poslanike tri nedelje pre raspisivanja izbora, dok tim za monitoring medija sistematično nadgleda izveštavnje medija s nacionalnom pokrivenošću još od sredine oktobra 2019. godine.

Nalazi posmatranja, zaključno sa 3. martom 2020. godine, pokazuju da su politički akteri aktivni u promociji i komunikaciji s biračima, kao i da postoji izrazit disbalans u medijskoj zastupljenosti predstavnika vladajuće većine, opozicije koja učestvuje na izborima i opozicije u bojkotu.

U posmatranom periodu Crta je podnela devet prijava Agenciji za borbu protiv korupcije i to sedam za slučajeve zloupotrebe javnih resursa, dve za funkcionersku kampanju i tri za kršenje zabrane finansiranja iz Zakona o finansiranju političkih aktivnosti. Podneta je i prijava prosvetnoj inspekciji za uočene slučajeve nedozvoljenih aktivnosti političkih aktera u obrazovnim institucijama. Prikupljeni su i navodi o pritiscima na birače, posebno na zaposlene u javnom sektoru.

“Cilj naše posmatračke misije je da efikasno ispratimo i analiziramo primenu zakona i međunarodnih standarda za sprovođenje izbora, da informišemo građane o kvalitetu i demokratičnosti izbornog procesa i dešavanjima tokom kampanje, ali i da obezbedimo brzu reakciju u slučajevima kršenja izbornih procedura. Mi nastavljamo da pratimo navode o pritiscima na birače, ali pozivamo nadležne institucije da preduzmu sve neophodne korake, istraže slučajeve i sankcionišu eventualne počinioce”” izjavio je Raša Nedeljkov, šef posmatračke misije Crte.

Zabeleženo je i nekoliko slučajeva pritisaka na političke aktere širom političkog spektra, u vidu uništavanja stranačkih prostorija od strane nepoznatih aktera, onemogućavanja sprovođenja promotivnih aktivnosti u javnim prostorima i zastrašivanja.
U više od 170 slučajeva aktivisti stranaka su delili humanitarne pakete, organizovali radne akcije, lekarske usluge, pružali pomoć domaćinstvima, udruženjima i institucijama.

“Iako se podvode pod potkupljivanje birača i indirektnu kupovine glasova i nisu svrha osnivanja i delovanja političkih stranaka, humanitarne aktivnosti su jedno od ključnih sredstava koji su stranke vlasti koristile da stupe u kontakt sa građanima”, naglasila je Tamara Branković, koordinatorka istraživačkog tima Crte.

Nalazi monitoringa medija, sprovedenog u periodu od 14. oktobra 2019. do 3. marta 2020. godine, pokazuju da sve televizije sa nacionalnom pokrivenošću većinu vremena ustupaju predstavnicima vladajuće većine, kao i da je izveštavanje o strankama na vlasti pretežno pozitivnog ili neutralnog tona, o opoziciji koja učestvuje na izborima pretežno neutralno a o opoziciji koja bojkotuje dominatno negativno.♦