Kamen temeljac u Pančevu: Nemci grade fabriku delova za automobile

Kamen temeljac u Pančevu: Nemci grade fabriku delova za automobile

06/03/2020 Off By BERB

 

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, bio je danas upadljivo srećan na polaganju kamena temeljca za nemačku fabriku Brose u Pančevu:

– Ova je fabrika jedna od najboljih stvari koja se dogodila Srbiji u poslednjih 50 godina. U njoj će se proizvoditi sve što je potrebno za automobile. Zapošljavaće 1.100 radnika, sa platama od 750 do 2.100 evra. Ovo je jedan od najvažnijih koraka koji smo napravili u razvoju Srbije.

Fabrika će biti gotova na proleće iduće godine, serijska proizvodnja počnje u avgustu, a svečano otvaranje planirano je za jesen 2021. godine. To je prva Brose fabrika u nšoj zemlji. Deoničari Bros grupe investiraju 120 miliona evra, gradi se na kompleksu od 220.000 kvadratnih metara, a zajedno s razvojnim centrom, imaće 60.000 kvadrata površine pod krovom.

Predsedavajući Bros grupe,Mihael Stošek , unuk osnivača kompanije, Maksa Brosea, rekao je da su za ovu fabriku imali više ponuda lokacije, ali su izabrali Pančevo i Srbiju kao najpovoljniju. Vučić mu je odgovorio da i sledeće fabrike prave kod nas, jer smo spremni da pomognemo investitoru više nego i jedna zemlja u Evropi.

Posle svečanosti i polaganja simboličnih predmeta u temelje, Vučić se obratio novinarima. Govorilo se o korona virusu, koji je upravo stigao u Suboticu. Predsednik i novinari složili su se da nema razloga za paniku, ali da treba računati na neprijatne posledice u ekonomiji, upravo zbog panike koja je obuzela Evropu. Predsednik smatra da ništa što se bude događalo s virusom, ne treba kriti od naroda.

Pošto nije bilo mikrofona za novinare i mogućnosti da se postavljaju naručena pitanja, mlade novinarke su pitale spontano i zalutale u neprijatne teme.Tako je Predsednik izbegao odgovor na pitanje o svađi unutar SNS i zadržao se na kritici opozicije:

-Ogromne kolone ljudi koji su čekali na kiši da potpišu podršku SNS, dale su nam svoje srce, a ja ću njima dati svoje. I boriću se protiv onih koji su ih uporedili sa nacistima.

Vučić je demantovao i zlurada pisanja po društvenim mrežama kako on poziva imigrante u Srbiju:

– Dao sam nalog da se, ako bude potrebno, hermetički zatvore naše granice. Dao sam taj nalog vojsci Srbije, a zamolio i Biro za saradnju sa svim službama bezbednosti MUP i BIA, da pripreme svoje planove.Takav isti nalog sam dao i Vladi.♦