Slučaj Nedeljnika, ministra Vulina i bivšeg ministra Šutanovca: “Upravo smo se plašili ovakvog odgovora skupštinskog Odbora

Slučaj Nedeljnika, ministra Vulina i bivšeg ministra Šutanovca: “Upravo smo se plašili ovakvog odgovora skupštinskog Odbora

21/02/2020 Off By BERB


U ovom odgovoru indikativnо je da se pita Vojnobezbednosna agencija, koja svakako ne bi imala nikakvog osnova da prati rad redakcije Nedeljnika, a ne i BIA. Ne razumemo zašto Odbor za bezbednost o istom trošku nije postavio isto pitanje BIA.


Povodom slučaja beogradskog lista Nedeljnik i reakcije ministra odbrane Aleksandra Vulina na neobavljeni tekst Odbor za za kontrolu službi bezbednosti na 36. sednici održanoj danas razmatrao je i jednoglasno usvojio Izveštaj Generalnog inspektora službi Ministarstva odbrane o “izvršenom vanrednom nadzoru u Vojnobezbednosnoj agenciji nad zakonitošću primene posebnih postupaka i mera za tajno prikupljanje podataka”:

“U postupku vanrednog nadzora Generalni inspektor službi utvrdio je da prema bivšem ministru odbrane gospodinu Draganu Šutanovcu i glavnom uredniku „Nedeljnika“, gospodinu Veljku Laliću, Vojnobezbednosna agencija nije primenjivala posebne postupke i mere kojima bi se mogli prikupiti podaci iz međusobne komunikacije. Prilikom ovog nadzora nije ustanovljena nezakonita primena posebnih postupaka i mera, niti bilo kakva zloupotreba u tom smislu, tj. ustanovljeno je da se mere primenjuju isključivo u skladu sa zakonom i o tome na pravilan način vode evidencije.

Imajući u vidu da su se u javnosti pojavile insinuacije u kojima je direktno ministar odbrane Republike Srbije optužen za nezakonito ostvarivanje uvida u elektronske komunikacije određenog medija i bivšeg ministra odbrane, koji je indirektno ukazao i na mogućnost da je ovo delo počinjeno preko Vojnobezbednosne agencije, Odbor za kontrolu službi bezbednosti zahtevao je od Generalnog inspektora službi Ministarstva odbrane da u skladu sa zakonskim ovlašćenjima izvrši hitan vanredni nadzor zakonitosti primene posebnih postupaka i mera za tajno prikupljanje podataka od strane Vojnobezbednosne agencije i Vojnobezbednosne agencije postupaju…”

Reagovala je redakcija Nedeljnika:

“Redakcija Nedeljnika upravo se i plašila ovakvog odgovora Odbora za kontrolu službi bezbednosti, kao i najavljene krivične prijave koju je ministar odbrane inicirao protiv samog sebe.

U ovom odgovoru indikativnо je da se pita Vojnobezbednosna agencija, koja svakako ne bi imala nikakvog osnova da prati rad redakcije Nedeljnika, a ne i BIA. Ne razumemo zašto Odbor za bezbednost o istom trošku nije postavio isto pitanje BIA.

S druge strane, u saopštenju se kaže “prilikom ovog nadzora nije ustanovljena nezakonita primena posebnih postupaka i mera”, što samo može da navodi na sumnju da se obavljaju “zakonite mere”.

Pošto nam je jasno koliko je teško ili gotovo nemoguće utvrditi da li su vam komunikacije presreli pripadnici obaveštajnih službi, mi i dalje pozivamo na nezavisnu istragu u koju bi ušli i predstavnici novinarskih uruženja, a koju su već podržali Reporteri bez granica, kao i istragu Tužilaštva za visokotehnološki kriminal, koje je jedino obučeno za ovakve slučajeve, a na koju je pozvao, makar javno, sam ministar odbrane.

Nedeljnik ponovo ukazuje da je Ministarstvo odbrane samo od sebe poslalo reakciju na “autorski tekst Dragana Šutanovca u Nedeljniku o srpsko-ruskim odnosima”, i to državnoj agenciji Tanjug. I zato mislimo da bi samo sveobuhvatna i nezavisna istraga mogla da utvrdi kako je do toga došlo, da se ispitaju svi učesnici u ovom procesu, kao i da sudski veštak utvrdi da li je zaista moguće da se pomešaju nedeljnik i dnevni list, autorski tekst i intervju, posebno pošto u pomenutom intervjuu u Kuriru, Šutanovac nije govorio o stvarima o kojima je govorio u autorskom tekstu za Nedeljnik, koji nije objavljen.

Mi ne znamo ko je presreo naše komunikacije, kako ih je presreo, da li je bilo ko pod merama zvaničnih državnih organa, ili neke paradržavne službe, ili hakera, ali verujemo da je u apsolutnom interesu javnosti da se nedvosmisleno utvrdi kako je do svega ovoga došlo”.

Agencija Beta enitovala je reakciju Dragana Šutanovca:

“Brzina “rešavanja” slučaja ukazuje da se niko ozbiljno nije pozabavio činjenicom da je ministar imao uvid u privatnu prepisku izmedju mene i glavnog i odgovornog urednika “Nedeljnika” Veljka Lalića.

Skupštinski Odbor za kontrolu službi bezbednosti “razmatrao je i jednoglasno usvojio Izveštaj Generalnog inspektora službi Ministarstva odbrane o izvršenom vanrednom nadzoru u Vojno-bezbednosnoj agenciji (VBA) nad zakonitošću primene posebnih postupaka i mera za tajno prikupljanje podataka, u kojem se navodi da je Odbor za kontrolu službi bezbednosti “jednoglasno usvojio Izveštaj Generalnog inspektora službi Ministarstva odbrane o izvršenom vanrednom nadzoru u Vojno-bezbednosnoj agenciji (VBA) nad zakonitošću primene posebnih postupaka i mera za tajno prikupljanje podataka, u kome je utvrdjeno da prilikom ovog nadzora nije ustanovljena nezakonita primena posebnih postupaka i mera kojima bi se mogli prikupiti podaci iz medjusobne komunikacije” i “nije ustanovljena nezakonita primena posebnih postupaka i mera, niti bilo kakva zloupotreba u tom smislu” protiv bivšeg ministra odbrane Dragana Šutanovca”.

Šutanovac je agenciji Beta rekao da je takav “izveštaj očekivan, a podsećam da u radu Odbora ne učestvuju poslanici opozicije, tako da je Odbor mogao da prihvati i izveštaj po kojem je ‘Zemlja ravna ploča’ “.♦