Kurti: Ideja o razmeni teritorija nije mrtva!

Kurti: Ideja o razmeni teritorija nije mrtva!

20/02/2020 Off By BERB

 


Kada je u pitanju sporazum o železničkoj liniji između Srbije i Kosova, koji je nedavno potpisan u Minhenu, Kurti kaže da je to izjava o namerama bez puno detalja


Aljbin Kurti, kako prištinski portal Koha prenosi Zidojče Cajtung, izjavio je da je projekat razmene teritorija i korekcije granica između Kosova i Srbije propao, ali da ta ideja nije mrtva.

“Moramo biti oprezni. Ovakva rešenja o razmeni teritorija mogu otvoriti Pandorinu kutiju”, rekao je Kurti za nemački list.

Kada je u pitanju sporazum o železničkoj liniji između Srbije i Kosova, koji je nedavno potpisan u Minhenu, Kurti kaže da je to izjava o namerama bez puno detalja.

“Naravno da nam treba više puteva i železnica. Ali pregovore je vodila prethodna vlada, mi nismo bili uključeni. Imam rezerve. Između ostalog, zbog toga što je pitanje da li bi finansiranje bilo u skladu s Ustavom. Nisam video konačnu verziju dogovora. Ni ministar za infrastrukturu, niti ja kao premijer nismo potpisali tu izjavu”, rekao je Kurti.

Kurti smatra da je poslanik Donalnda Trampa za dijalog Srbije i Kosova Ričard Grinel uneo je novu energiju u dijalog Beograda i Prištine.

“Ne verujem da postoje loše namere. Ali sada kada Kosovo ima novu vladu, takvi pregovori se ne mogu voditi između predsednika. To bi trebalo da rade izabrane vlade”, smatra Kurti.

On je istakao da nije protiv dijaloga sa Srbijom ali smatra da bi on trebalo da se odvija na jasnim principima koji su obavezujući za obe strane.

“Srbija mora prihvatiti stvarnost: Kosovo je nezavisna država. Ne možemo se vratiti u Miloševićevo vreme. Što pre to prihvate, bolje je za obe strane”, istakao je Kurti.♦