Sukob u SPC: Amfilohije pozvao Inineja iako je znao da će 29. februara biti u SAD

Sukob u SPC: Amfilohije pozvao Inineja iako je znao da će 29. februara biti u SAD

19/02/2020 Off By BERB

 


Izvor Pobjede iz crkveno-političkih krugova iz Beograda navodi da je očigledno da između Irineja i Amfilohija nema komunikacije, jer je mitropolit kao drugi episkop po funkciji u SPC morao biti obaviješten o odluci Arhijerejskog sinoda


Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je patrijarha srpskog Irineja da predvodi litiju u Podgorici 29. februara iako je znao da poglavar SPC tog dana treba da boravi u Sjedinjenim Američkim Državama na Saboru Srpske pravoslavne crkve Severne i Južne Amerike, piše podgorička Pobjeda.

Kao dokaz za tu tvrdnju, portal Vidovdan, blizak samom vrhu Srpske crkve, objavio je odluku Svetog arhijerskog sinoda od 10. februara u kojoj se decidno navodi da će patrijarh Irinej boraviti u Americi 29. februara.

“Sveti Arhijerski sinod na sjednici održanoj 10. februara donio je odluku da mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije i episkop šumadijski Jovan budu pratnja patrijarhu Irineju na zasijedanju crkvenog Sabora Srpske pravoslavne crkve Južne i Sjeverne Amerike”, navodi se u dokumentu koji objavljuje i Pobjeda.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije najavio je u izjavi za Televiziju Hram 16. februara Svetosimeonovsku litiju u Podgorici 29. februara i dolazak patrijarha Irineja. SPC je dolazak Irineja u Podgoricu demantovala dan kasnije 17. februara.

Izvor Pobjede iz crkveno-političkih krugova iz Beograda navodi da je očigledno da između Irineja i Amfilohija nema komunikacije, jer je mitropolit kao drugi episkop po funkciji u SPC morao biti obaviješten o odluci Arhijerejskog sinoda.

“Očigledno je da se neko grubo poigrao sa ugledom patrijarha jer je ispalo da mu je draže da ide u SAD nego da podrži litije u Podgorici”, tvrdi izvor Pobjede.

Ozbiljne pukotine u odnosima Irineja i Amfilohija traju već mesecima. Ali nakon odluke Sinoda SPC da povuče dve inicijative na ocenu ustavnosti Zakona o slobodi veroispovesti koji je zatražila Mitropolija, izgledalo je da ti odnosi idu u pravcu ozdravljenja, iako je Amfilohije izašao kao mini pobjednik.

Ispostavilo se da nema “ozdravljenja u odnosima” i da iza kulisa plamte klanovski sukobi.

“Ipak sadašnja situacija ukazuje da su ti odnosi narušeni do kraja, jer su pozivi i odbijanje poziva išli preko javnosti što znači da se sukob ne može kontrolisati”, kaže izvor Pobjede.

Korak dalje otišao je portal Vidovdan blizak vrhu SPC koji je optužio Amfilohija da pokušava da iskompromituje patrijarha.

“Da li mitropolit Amfilohije ovim pokriva separatiste u Americi? Jer ako patrijarh sad odbije da ode u Podgoricu, medijska mašinerija, koja je već Amfilohija proglasila pravednikom i nepokolebljivim borcem za pravoslavlje, će kao i ranije što je činila patrijarhu prikačiti etiketu izdaje pravoslavlja u Crnoj Gori”, navedeno je u analizi ovog sajta.

Potom se neimenovani novinar pita zašto se, iz kojih motiva, patrijarh Irinej dovodi u ovakav položaj.

“Kako objasniti ovakav postupak Amfilohija koji je svakako obavešten o odlasku patrijarha Irineja u Ameriku na isti taj datum kada ga on poziva na litiju? Kako to da mitropolit Amfilohije nije mogao pozvati patrijarha koju nedjelju ranije, ako mu je problem bio da ga pozove na samom početku dešavanja u Crnoj Gori”, konstatuje sajt koji je dobro upućen u crkvena dešavanja.

Portal podseća da je i jedan član Eparhijskog saveta penzionisani vladika Atanasije, inače jako blizak Amfilohiju, izjavio da je “patrijarh Irinej najgori od svih patrijaraha u istoriji”.

“Takođe je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić“zamoljen” da ne dolazi jer bi to sve navodno bilo mešanje Srbije u unutrašnje stvari Crne Gore”, navodi portal blizak vrhu SPC.♦