Beograd: Staro sajmište postaje Memorijalni centar

Beograd: Staro sajmište postaje Memorijalni centar

18/02/2020 Off By BERB

 


Predlogom ovog zakona predviđena je eksproprijacija nepokretnosti na prostoru Starog sajmišta


Skupština Srbije raspravlja danas o Zakonu o Memorijalnom centru Staro sajmište. Njime se osniva centar koji će prikupljati, sređivati i čuvati predmete i arhivska i filmska dokumenta.

Kulturno dobro Staro sajmište je danas devastirana celina , sa katastarskim parcelama različitog vlasništva. Predlogom ovog zakona predviđena je eksproprijacija nepokretnosti na prostoru Starog sajmišta.

Svi poslanici podržali su ovaj zakon i raduju se što će konačno i Muzej genocida, koji sada tavori sa samo 7 zaposlenih i nema stalni smeštaj, dobiti svoj prostor.

Ministar kulture,Vladan Vukosavljević je rekao da je naša kultura sećanja lišena saznaja o stradanju Srba na drugim mestima:

-Malo se zna o stradanju naših ljudi u logorima Bugarske u Prvom i Drugom svetskom ratu, zatim u logorima u Mađarskoj i bivšoj Čehoslovačkoj.

Mirjana Dragaš kaže da smo na ovakav zakon čekali 70 godina:
-U ime bratstva i jedinstva nismo obeležili stradanja naših ljudi. Kroz ovaj logor prošlo je 32.000 ljudi, a prestao je sa radom tek posle savezničkog bombardovanja, kada je delimično srušen.♦