BIH: Hrvatski narodni sabor ne podržava Dodika!

BIH: Hrvatski narodni sabor ne podržava Dodika!

16/02/2020 Off By BERB

 


Svaki pokušaj blokade narušava funkcionalnost, stabilnost, sigurnost i samoodrživost BiH“, stoji u saopštenju HNS-a


Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH koji okuplja najveće hrvatske političke stranke u BiH, pozvao je u subotu na prekid blokade institucija koju sprovode partiie iz RS-a zbog “sporne” presude Ustavnog suda o poljoprivrednom zemljišti, objavili su mediji u BiH.

Takav stav HNS-a, politički analitičari tumače kao znak prvog ozbiljnijeg razmimoilažanja “strateških patnera” Dodika i Čovića.

„Svaki pokušaj blokade narušava funkcionalnost, stabilnost, sigurnost i samoodrživost BiH“, stoji u saopštenju HNS-a nakon što su srpske stranke odlučile da blokiraju rad državnih institucija.

Ovome je prethodila odluka Ustavnoga suda BiH koji je poništio nadležnosti Republike Srpske nad javnim poljoprivrednim zemljištem proglašavajući ga državnim.

HNS je istovremeno podržao Dodika u zahtjevu da se iz Ustavnog suda BiH eliminišu strane sudije što bi se izvelo usvajanjem novog Zakona u Parlamentu BiH, a čemu se protive bošnjački zastupnici iz praktično svih parlamentarnih partija.

Iz HNS-a BiH smatraju kako je potreban odlazak sudija stranaca iz Ustavnog suda BiH na čemu HDZ i SNSD insistiraju već nekoliko godina unazad.♦