Kurti: Minhenski sporazum bez znanja vlade

Kurti: Minhenski sporazum bez znanja vlade

16/02/2020 Off By BERB

 


Dva sporazuma u Minhenu potpisali su funkcioneri koje je ovlastio bivši ministar Pal Lekaj


Aljbin Kurti izjavio je da kosovski funkcioneri koji su u petak u Minhenu potpisali sporazum o obnovi prometnih veza između Beograd i Priština, nisu imali odobrenje nove vlade.

“Dva sporazuma u Minhenu potpisali su funkcioneri koje je ovlastio bivši ministar Pal Lekaj i celi pregovarački proces je obavljen pre početka rada naše vlade. Zato oni nisu dobili ovlaščenje nove vlade za pregovaranje ili potpisivanje sporazuma. Ni tekst sporazuma nije predstavljen javnosti i Vladi”, napisao je Kurti na svom Fejsbuk profilu.

Kurti nije naveo da li će se nova vlada pridržavati navedenog sporazuma i dodao je da će u celom procesu biti najvažnija transparentnost.

Sporazumom koji je potpisan na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu predviđeno je uspostavljanje željezničkog saobraćaja između Beograda i Prištine i završetak autoputa između ta dva grada.

To je bio prvi dogovor Kosova i Srbije poslije 14 meseci, nakon što je dijalog o normalizaciji odnosa dve strane blokiran u novembru 2018. godine kada je Kosovo uvelo takse od 100 posto na proizvode iz Srbije i BiH.♦