Aljbin Kurti: “Makro Šengen” bolji od “Mini Šengena”

Aljbin Kurti: “Makro Šengen” bolji od “Mini Šengena”

13/02/2020 Off By BERB

Aljbin Kurti u emisiji “Rubikon” na KTV izjavio da je “mini Šengen” srpska namjera da formira četvrtu Jugoslaviju.


“Balkanski ‘mini Šengen’ nije stvarnost, već više ideja. Za saradnju šest zemalja regiona imamo okvir Berlinskog procesa. U tom smislu nema ničeg novog”, rekao je kosovski premijer.

Nije isključio mogućnost da prisustvuje narednom sastanku balkanskog “mini Šengena”, ali navodi da je malo je verovatno da bi takva odluka bila doneta u njegovom kabinetu.

“Moramo da razgovaramo o svemu u Vladi Kosova. Moramo da sačekamo dokumentaciju ove ideje i ja ću imati neke preliminarne kontakte pre nego što odem na četvrti sastanak”, rekao je on.

Uvjeren je da bi albanski “makro Šengen” mogao da se implementira vrlo brzo.

“Albanski ‘makro Šengen’ podrazumeva sveobuhvatnu albansku liberalizaciju. Balkanski “mini-Šengen” je ideja koja nije sprovedena, dok albanski ‘makro Šengen’ može da se sprovede vrlo brzo.

Govoreći o stavu Trampovog izaslanika Ričarda Grenela, koji insistira na ukidanju takse na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, Kurti je rekao da američki diplomata “ima puno energije i nije zlonameran”, ali da su pitanja na Balkanu i odnosi Kosova i Srbije osetljivi.

Ponavlja da je pokazao spremnost da ukine takse, ali nakon uspostavljanja principa reciprociteta.

“Preciziraćemo šta je reciprocitet. Kosovo može da primeni reciprocitet, ali to ne čini. Nikako ne možete ulaziti u Srbiju sa kosovskim registarskim tablicama. Tako bi moglo da postupi i Kosovo, tako bi izgledao reciprocitet. Imamo pravo da ne dozvolimo srpske kamione jer nemamo ugovor o drumskom prevozu”, naveo je Kurti.♦