Nemački analitičar Bodo Veber: Specijalni izaslanik EU trebalo bi da bude iz države koja je priznala Kosovo

Nemački analitičar Bodo Veber: Specijalni izaslanik EU trebalo bi da bude iz države koja je priznala Kosovo

10/02/2020 Off By BERB

Sumnjam da Borell ima dovoljno kapaciteta da sve to uradi sam”, ocenio nemački analitičar


PRIŠTINSKA Gazeta express prenosi stav nemačkog analitičara Boda Vebera koji smatra da specijalni izaslanik EU mora da bude iz države članice EU koja je priznala Kosovo.

Veber sumnja da visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Borell može sam da se nosi sa složenim procesom kao što je dijalog između Kosova i Srbije. Prema njegovim rečima, profil je daleko važniji od imena.

“Profil specijalnog izaslanika mnogo je važniji od bilo kojeg imena. Sljedeći izaslanik mora da bude iz zemlje članice EU koja je priznala Kosovo, jer Borell dolazi iz zemlje koja ga ne priznaje. On ili ona ne bi trebalo da bude diplomata, već visoki političar i iskusni pregovarač”, izjavio je Veber.Smatra da ne bi bilo dobro da se izabere neko sa iskustvom na Balkanu, jer kako navodi svi potencijalni kandidati ili su prestari ili su isključeni iz dnevne politike na Balkanu. Ili možda imaju neki istorijski teret, bilo sa nekom pričom o političkom neuspjehu na Balkanu ili sa dokazanim etničkim predrasudama.

“Vođenje bilo kakvih sveobuhvatnih pregovora o konačnom sporazumu, što je složen poduhvat, koji uključuje mnoštvo političkih pitanja koja će biti obuhvaćena budućim sporazumom, zahteva ozbiljnu diplomatiju između Brisela, Prištine i Beograda, između Brisela i država članica EU i drugih zapadnih prestonica. To je posao koji zahteva potpunu posvećenost. Sumnjam da Borell ima dovoljno kapaciteta da sve to uradi sam”, ocenio nemački analitičar. Zato misli da je neophodno imenovanje specijalnog predstavnika EU.

“Zato nam je potreban specijalni predstavnik koji će predvoditi širok tim stručnjaka sa Balkana i specijalne eksperte o pitanjima o kojima će se razgovarati u pregovorima. Imenovanjem specijalnog predstavnika i omogućavanjem da sastavi novu ekipu, Borell bi ukazao da se odvojio od svog prethodnika Federike Mogerini i njenog tima, kome nije bio potreban specijalni predstavnik ili stručni tim, jer su pregovori bili opasno usredsređeni na mape i granice”, zaključio je Veber.♦