10. februar

10. februar

10/02/2020 Off By BERB

 

1755. – Umro Šarl Luj Monteskje, francuski književnik i političar


1763. Mirovnim ugovorom u Parizu završen Sedmogodišnji rat, prvi oružan sukob svih evropskih sila. Sporazumom, koji su potpisale Velika Britanija, Francuska i Španija Francuska se gotovo sasvim povukla iz Indije, a Velikoj Britaniji prepustila i Kanadu. Španija dobila Lujzijanu i Kubu, a Pruska Šleziju, koju je preuzela od Austrije.

1837. U dvoboju ubijen ruski pisac Aleksandar Sergejevič Puškin, začetnik realizma u ruskoj prozi i jedan od najvećih liričara svetske književnosti.

1843. – Rođen Milutin Garašanin, političar i publicista, ministar unutrašnjih i spoljnih poslova, potpredsednik Vlade i predsednik Narodne skupštine Srbije

1878. Konvencijom u El Zanjonu okončan desetogodišnji ustanak protiv španske kolonijalne vlasti na Kubi.

1878. – Rođen Vasa Stajić, političar i književnik, predsednik Matice srpske

1879. U Velikom Trnovu otvoreno zasedanje prvog bugarskog parlamenta posle oslobođenja od Turaka.

1890. – Rođen Boris Leonidovič Pasternak, ruski književnik, nobelovac

1891. Zaslugom srpskog geologa Jovana Žujovića, na Velikoj školi u Beogradu osnovano Srpsko geološko društvo, jedno od najstarijih naučnih društava u Srbiji.

1898. – Rođen Bertold Breht, nemački književnik i pozorišni teoretičar

1901. U Beču umro srpski državnik Milan Obrenović, knez, a potom kralj Srbije. Tokom njegove vladavine Srbija stekla međunarodno priznanje na Berlinskom kongresu 1878, kada su joj pripojena i četiri okruga. S Bečom zaključio Tajnu konvenciju 1881. kojom je nezavisnost Srbije ograničena u korist Austro-Ugarske. Abdicirao 1889. u korist maloletnog sina Aleksandra.

1920. – Rođen Milivoje-Mića Tomić, pozorišni, filmski i TV glumac

1924. – Rođen Miodrag Todorović – Krnjevac, harmonikaš i kompozitor

1927. – Rođen Konstantin Babić, kompozitor, profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu

1933. – Rođen Eugen Gvozdanović, dirigent i kompozitor, direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta, profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu

1936. – Rođen Velimir Lukić, književnik, upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, direktor Televizije Beograd

1939. – Rođen Tomislav Karadžić, privrednik i sportski radnik, predsednik fudbalskih klubova “Spartak” i “Partizan”, predsednik Fudbalskog saveza Srbije

1942. Američki džez-muzičar Glen Miler postao prvi muzičar koji je dobio “zlatnu ploču” za prodaju milionitog primerka kompozicije “Chattanooga Choo Choo”.

1943. – Rođen Milivoje Glišić, teatrolog, novinar “Večernjih novosti”, urednik “Studenta” i “Osmice”, kolumnista, glavni urednik i direktor izdavačke delatnosti NIN-a, pisac i diplomata

1947. U Parizu potpisani mirovni ugovori zemalja-pobednica u Drugom svetskom ratu i bivših saveznika Hitlerove Nemačke.

1947. – Umro Vasa Stajić, političar, književnik i istoričar, predsednik Matice srpske

1962. Američki pilot Frensis Geri Pauers oboren 1960. dok je preletao SSSR špijunskim avionom U2. U Berlinu zamenjen za sovjetskog obaveštajca Rudolfa Abela.

1964. U sudaru dva australijska ratna broda u zalivu Džervis potonuo razarač “Vojadžer”, poginulo više od 80 mornara.

1964. – Rođena Radoslava-Dada Vujasinović, novinar “Duge”

1979. U Ljubljani umro slovenački političar Edvard Kardelj, funkcioner Saveza komunista Jugoslavije i jedan od najbližih saradnika predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita. Od 1963. do 1967. bio predsednik Skupštine SFRJ.

1986. – Rođen Viktor Troicki, teniser, reprezentativac

1996. IMB kompjuter “Duboko plavo” ušao u istoriju šaha pobedom nad svetskim prvakom Garijem Kasparovom.

1997. Hrvati iz zapadnog dela Mostara otvorili vatru na muslimane iz istočnog dela grada, koji su na hrvatsku stranu došli da posete groblje. Dve osobe poginule, a 38 ih povređeno. Mostar u bosanskom ratu, pošto su Srbi napustili grad, 1993. podeljen na muslimanski i hrvatski deo.

1998. Umro bivši francuski ministar inostranih poslova Moris Šuman, tvorac projekta Evropske unije.

1999. – Umro Peko Dapčević, političar i diplomata, španski borac, general-pukovnik, načelnik Generalštaba JNA, narodni heroj

2000. Lider Srpske radikalne stranke i potpredsednik Vlade Srbije Vojislav Šešelj optužio nezavisne medije da su američki plaćenici i kriminalci i najavio početak žestoke režimske kampanje protiv nezavisnih medija u Srbiji.

2001. Tokom antivladinih protesta u Teheranu u sukobu s policijom povređeno više desetina studenata, a oko 100 ih uhapšeno.

2005. – Umro Milovan Ilić Minimaks, novinar i književnik, urednik Radio-televizije Beograd, TV Politika i TV Pink

2005. – Umro Artur Miler, američki književnik

2014. – Umrla Širli Templ, američka filmska glumica i diplomata, dobitnik „Oskar”-a♦