Beograd: Dvogodišnjica rada Kongresa srpsko – američkog prijateljstva

Beograd: Dvogodišnjica rada Kongresa srpsko – američkog prijateljstva

29/01/2020 Off By BERB

 


Kongres je osnovao pre dve godine dr Vladimir Marinković, potpredsednik Skupštine Srbije


Nade u Trampa, a i činjenica da su SAD već sada napravile u zbližavanju odnosa Prištine i Beograda, više nego EU, uticali su na popularnost SAD u našoj zemlji. To se videlo i na obeležavanju dvogodišnjice rada Kongresa srpsko- američkog prijateljstva u Beogradu.

Kongres je osnovao pre dve godine dr Vladimir Marinković, potpredsednik Skupštine Srbije i uspeo da okupi u njemu sve prijatelje Amerike. On je na prijemu povodom dvogodinjice rekao da ne zaboravlja ni dobru saradnju sa bivšim ambasadorom, Majklom Skotom, ali da je novi ambasador, Entoni Godfri za samo 3 meseca napravio neočekivano mnogo na približavanju Srbije i njegove zemlje.

Kao žena koja je najviše doprinela dobrim odnosima s SAD, najavljena je ministarka Zorana Mihajlović. Ona je govorila o istoriji odnosa sa SAD:

– Pamtimo i loša vremena devedesetih godina. Pamtimo i NATO bombardovanje. Ali, prošlo je mnogo vremena i odnosi Srbije i najmoćnije zemlje na svetu su sve bolji.
Ambasado Godfri je kao najnoviji pokazatelj da, zahvaljujući posredstvu SAD, napreduju odnosi izmedju Beograda i Prištine odabrao najnoviji dogovor o uspostavljanju avionskog saobraćaja, a i izgradnju autoputa i nove pruge.On je pohvalio napore Aleksandra Vučića i ministarke Zorane Mihajlović da se obnove avio, železničke i putne veze sa Kosovom.

Ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, rekao je da postoji otvoren poziv svim američkim zvaničnicima, a naočito predsedniku Trampu da posete Srbiju:
-Posebno sam zahvalan ambasadoru Ričardu Grenelu i njegovim naporima za obnavljanje pregovora Beograda i Prištine.Podrška i razumevanje SAD mogu pomoći da rešimo otvorena pitanja s Prištinom i izgradnji poverenja između srpskogi i albanskog naroda.Nastojaćemo zbog toga, da američkim partnerima što bolje približimo i objasnimo srpske pozicije.♦