KZN Ivice Dačića: Kako bi bilo da Srbija donese zakon da sve džamije i katoličke crkve postanu vlasništvo države ?

KZN Ivice Dačića: Kako bi bilo da Srbija donese zakon da sve džamije i katoličke crkve postanu vlasništvo države ?

28/01/2020 Off By BERB

 


Novinarka iz RTS pitala je Dačića da li diskursi u novinama i sa obe strane, dolivaju ulje na vatru?


Ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić i predstavnici Instututa za nacionalnu i međunarodnu bezbednost potpisali su danas Memorandum o saradnji u oblasti naučne diplomatije. Tako će se stvoriti uslovi za bolje uravnotežen pristup događajima u regionu. Jer, već 30 godina, situaciju u kojoj se nalazi Srbija komentarišu evropskoj javnosti oni ljudi koje plaćaju albanski, hrvatski i muslimanski lobi.

Na pitanje o noćašnjem sastanku Vučića sa sefovima BIA, Vojske i Ministarstva spoljih poslova, Dačić je odgovorio da je za taj sastanak bio povod premlaćivanje mladića u Podgorici zbog toga što je podigao 3 prsta:

– Naši su organi tražili informaciju o tom da li se radi o nasilju na nacionalnoj osnovi. Moramo da štitimo naše ljude tamo. Više puta smo naglasili da nemiri u Crnoj Gori nisu inspirisani u Srbiji.Mi želimo smirenje situacije. Ako neko misli da na sve ovo Srbija ne može da uzvrati – greši. Ali, nama nije u interesu da se svađamo. Međutim, Đukanović u svojoj predizbornoj aktivnosti nastoji da koristi scenario žrtve.Teza mu je da su za sve lošo u Crnoj Gori krivi Srbi, koji ugrožavaju crnogorsku državnost. Ne smemo da dozvolimo huškanje crnogoraca na Srbe i obrnuto.To se nikada nije dogodilo u našoj istoriji.

Dačić je pitao kako bi bilo da Srbija donese zakon da su u njoj sve džamije i katoličke crkve u vlasništvu države i šta bi se dogodilo kada bi Srbija iz svog rukovodstva izbacila sve Crnogorce?

Uvek kada putujem, u mojoj je delegaciji bar pola članova koji su Crnogorci. Kod njih je 29 posto ukupnog stanovništva deklarisano kao Srbi, ali u državnim organima ih je samo 8 posto.

Ministar spoljnih poslova Srbije setio se i vremena kada je Milo Đukanović tvrdio da se ponosi svojim srpskim poreklom i crnogorskom državnošću:

-Mi ne osporavamo Crnogorcima državnost, ali kada vlast u Crnoj Gori promoviše antsrpstvo, ne možemo da tolerišemo.Ne možemo ostati nemi na napade na Srbe. U ovoj situaciji neko treba da kaže dosta.

Jedna mlada novinarka iz RTS pitala je da li diskursi u novinama i sa obe strane, dolivaju ulje na vatru. Ministar se naljutio:

– Zači, diskursi su vama važniji od toga što Crnogorci menjaju zakon? Ko ovde u javnosti širi mržnju prema Crnogorcima i doliva ulje?

Iz redova novinara čulo se pitanje – jeste li ministre sinoć gledali Marića i ćirilicu ?
Nije odgovorio. Možda nije čuo ?♦