Vuk Jeremić: Vučić i Đukanović “saučesnici” u događajima oko SPC u Crnoj Gori

Vuk Jeremić: Vučić i Đukanović “saučesnici” u događajima oko SPC u Crnoj Gori

28/01/2020 Off By BERB

Ako država Srbija ostane pasivna povodom događaja u Crnoj Gori, vlast u Prištini će krenuti istim putem kao i ona u Podgorici


Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić rekao je na svetosavskoj tribini “Sloboda i identitet: Crna Gora i Srbija”, održanoj u beogradskoj opštini Stari grad da će se, ako u Crnoj Gori “prođe” Zakon o slobodi veroispovesti ubrzo isto ponoviti i na Kosovu i Metohiji.

“Ako država Srbija ostane pasivna povodom događaja u Crnoj Gori, vlast u Prištini će krenuti istim putem kao i ona u Podgorici, čak i pre eventualnog potpisivanja sporazuma o ’razgraničenju’, kojim bi se Srbija trajno odrekla Kosova i Metohije”, prenosi Beta.

Jeremić je naveo da su predsednici Srbije i Crne Gore Aleksandar Vučić i Milo Đukanović “saučesnici” koji imaju zajednički interes – blisko partnerstvo u organizovanom kriminalu na Balkanu i šire, kao i zajedničkog neprijatelja – mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohija, koji se pokazao kao veoma uticajan.

“Srpska vlast na međunarodnom planu nije učinila baš ništa da poboljša položaj srpske crkve i spreči donošenje spornog zakona, a mogla je vrlo lako. Vučić je u ovoj situaciji mogao u roku od sedam dana da dođe do svih uticajnih lidera u svetu, uključujući i predsednika SAD Donalda Trampa, a to nije ni pokušao. Ministarstvo spoljnih poslova ambasadama Srbije nije poslalo nijednu depešu niti instrukciju kako da nastupa u zemljama domaćinima po ovom pitanju“, rekao je Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije.♦