Čekajući Bitef: Mesec za nezavisne scene!

Čekajući Bitef: Mesec za nezavisne scene!

24/01/2020 Off By BERB

 


U okviru ovog programa videćemo trupe i umetnike, čiji se rad uspešno odvija van osnovnih tokova repertoarskog pozorišta


Repertoar Bitef teatra je u januaru i februaru ove godine (sa početkom u decembru 2019, Aps Art sa predstavom Raw Play- Igra sa 6 života), otvoren je za gostovanje trupa i umetnika sa takozvane nezavisne regionalne pozorišne scene.

Ovo je pokušaj beleženja raznorodnih događanja u vaninstitucionalnom pozorištu, među umetnicima istraživačima, koji nastupaju produkciono i programski samostalno, i ne podležu repertoarskim uzusima mejnstrim teatra.

Žanrovski, stilski i jezički drugačije, ove predstave, formalno i tematski ukazuju na široki opseg istraživanja u našoj pozorišnoj zajednici. One se kreću od cirkusa do psihorealizma, od standup nastupa do revolucionarnih formalnih iskoraka na polju performativnog. Krećući se u prostoru koji ne podleže tokovima zadate kulturne politike, one često izmiču autocenzuri i bave se stvarnošću problematizujući realni puls društvene klime. Kao takve, nezaobilazne su u repertoarskom toku Bitef teatra, koji se trudi da razvija raznorodnost i složenost alatki pozorišnog izraza.

U okviru ovog programa videćemo trupe i umetnike, čiji se rad uspešno odvija van osnovnih tokova repertoarskog pozorišta, a koji određuju jednu od mogućih smernica razvijanja pozorišnog jezika savremenog teatra: Udruženje Putujući glumac sa inscenacijom Sartrove drame Iza zatvorenih vrata; Hleb teatar sa predstavom Vrtenje – esej u pokretu; Buđenje proleća Mlade Bitef dens kompanije; muzički performans Bol autorke Mile Manojlović, Kiss komični mjuzikl trupe Otvoreni krug iz Novog Sada, Nana monodrama Milene Božić po Zolinom romanu, predstava Krik Krik teatra iz Kragujevca, Kiri i Klodel Puls teatra iz Lazarevca.

Krajem januara, kao deo nezavisne scene, od 19 časova na sceni BITEF teatra održaće se osmočasovni performans “IN HIM WE TRUST” (“U njega verujemo”) autorke Ivane Ivković u kom učestvuje više od četrdeset muških izvođač

Monodrama po motivima romana „Nana“ Emila Zole, biće prikazana 27. januara u 20 časova- Dramatizaciju Zoline Nane delo je Nede Gojković i Milene Božić. Rediteljka je Tijana Vasić. Milena Božić glumi lik Nane. Nosiće kostim Jovane Pantić.
Autorka muzike je Petra Perović.

Nana je priča o sladostrašću, o predaji, ljubavi i ljudskoj požudi. Ona je oličenje moralnog ponora, uprizorenje prepuštanja sopstvenom “idu” i povlađivanja njegovim prohtevima. Nana je priča o ljudskim niskostima i nagonima, poigravanje sa onim nesvesnim i iskonskim , duboko zakopanim u ljudskoj prirodi. Ona dela više nego što misli, žudi pogrešno i više nego što joj prija, uživa u samoj sebi, diveći se svom iskrivljenom odrazu, upadajući u koviltac sopstvenog vrtloga . Nana je obilje krajnosti, neko ko je zagazio u baru niskosti i greha. Nana je ogledalo nama samima.

 

Dan kasnije, 28. januara stiže Krik iz Kragujevca.Reditelj je Stefan Pavlović a nastpaju Aleksa Dramićanin,Aleksandra Pavlović,Andreja Bogdanović,Andrija Antonijević,Anđela Živanović,Anka Todorović,Branislav Tasić,Danica Petrović,David Aleksić,Filip Milović,Ilija Ivanović,Isidora Arsić,Jana Desnica,Jana Mijailović,Kristina Vučković,Luka Milenković,Marko Marinković,Milena Vujičić,Natalija Đorđević,Nevena Matić,Ognjen Janković,Petar Petrović,Sara Božović,Stanislava Ljubić,Jovan Aničić,Teodora Marković.

Krik je svojevrsni manifest svih ideala čiji su pobornici duhom mladi ljudi koji su mesecima doprinosili procesu stvaranja ovog dela. Ideja je da Krik bude prvi u nizu sličnih pozorišnih poduhvata ove grupe zaljubljenika u stvaralačke delatnosti. Cilj nije neposredno rešavanje civilizacijskih frustracija, već osvešćivanje za koje verujemo da može da rezultira izlišnosti postojanja ovakvih predstava. Krik nije artikulisana viktimizacija. Krik nije prepotentni podsmeh. Krik nije zastranjenje. Krik nije eho narcizma. Krik nije komformizam. Krik nije isticanje drugosti. Krik je spoznaja da smo svi ljudi. Krik je vapaj za ljubavlju. Krik je biti svoj, ali ne po cenu ugrožavanja tuđeg „svog“. Krik je mašta, i beskonačan prostor unutar nje. Krik je kad ti jedino preostaje da se boriš. Krik je kad se pogledaš u ogledalo. Krik je kad kažeš: „Ne, hvala“.♦