Kosovo: Ričard Grenel danas u Prištini

Kosovo: Ričard Grenel danas u Prištini

23/01/2020 Off By BERB

 


Ukidanje takse trebalo da se desi istovremeno sa prekidom kampanje Srbije za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova


Specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel, koji danas boravi u Prištini a sutra stiže na sastanak sa Vučičem, zatražio je od lidera pokreta Samoopredeljenje, Albina Kurtija inače mandatara za formiranje nove vlade Kosova, ukidanje takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH.

To bi, kako je dodao, trebalo da se desi istovremeno sa prekidom kampanje Srbije za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

Grenel je izjavio da će ukidanje takse zatražiti od svakog političkog lidera na Kosovu.

“Ukoliko želimo da krenemo napred sa ekonomskim razvojem, veoma je važno ukidanje takse od 100 odsto. To je nešto što treba da se desi istovremeno sa ukidanjem kampanje povlačenja priznanja nezavisnosti od strane Srbije. Obe ove stvari treba da se dese, kako bi preduzeća napredovala, kako bi otvorili nova radna mesta za mlade ljude. Preneću istu poruku i u Beogradu”, izjavio je Grenel.

On je dodao da formiranje nove vlade Kosova nije njegovo pitanje i da to posmatra sa strane.

“Rekao sam g. Kurtiju da su države kao Velika Britanija i Nemačka imale složene koalicijske borbe za formiranje vlade. Mi posmatramo, ohrabujemo ih da se vode vladavinom zakona kao i svi ostali, i da shvate da se to dešava i u drugim zemljama”, rekao je američki diplomata.

Kurti je na Tviteru napisao kako je sa Grenelom, na sastanku na kojem su bili i predsednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca i poslanica Samoopredeljenja u Skupštini Kosova Fitore Pacolli, razgovarao o hitnoj potrebi fokusiranja na ekonomski razvoj i otvaranje mogućnosti za zapošljavanje.♦