Vida Ognjenović o izjavi ministra Dačića: “Užasnuta sam…”

Vida Ognjenović o izjavi ministra Dačića: “Užasnuta sam…”

08/01/2020 Off By BERB


Nekako mi to liči na korak do koncentracionih logora“


“Ne mogu da verujem da je to rečeno”, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) pozorišna rediteljka i književnica Vida Ognjenović, poreklom Crnogorka. Reagovala je na izjavu šefa srpske diplomatije Ivice Dačića koji misli da je veliko pitanje treba li i dalje da imaju srpsko državljanstvo etnički Crnogorci u Srbiji koji podržavaju “crnogorski režim po pitanju”, kako je naveo, “borbe protiv srpskog naroda”.

Dačić je ovo izjavio za RTS povodom Zakona o verskim slobodama koji je u Crnoj Gori usvojen 27. decembra, a koji je Srpska pravoslavna crkva (SPC) okarakterisala kao “pokušaj otimačine crkvene imovine u Crnoj Gori”.

Za SPC sporna je pre svega formulacija zakona po kojoj će “svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u vlasništvo neke vjerske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina i biće upisani kao kulturno blago”.

“Ne mogu da verujem da iko može i da pomisli u današnje vreme da se takve stvari događaju. Ovo jeste vreme migracija i prisilnog premeštanja, ali da to bude u državama koje su do juče bile zajednička zemlja Jugoslavija i da se o tome danas govori, da se na taj način razmišlja – užasnuta sam. I nekako mi to liči na korak do koncentracionih logora“, kaže Vida Ognjenović.

Upitana kako bi to Dačić proveravao kako etnički Crnogorci razmišljaju o pitanju Zakona o verskim slobodama, ona odgovara asocijacijom na to šta su nacisti radili Jevrejima.

„Uvešće poznati način. Jevreji su morali da donose uverenja o poreklu deset generacija unazad. Nadam se da neće kopirati taj način“, kaže Vida Ognjenović.♦