Poruka iz LSV: Umesto trke u naoružanju – nabavite ledolomce

Poruka iz LSV: Umesto trke u naoružanju – nabavite ledolomce

28/12/2019 Off By BERB

 


Članovi Vlade Srbije utrkivali su se najavama da će Srbija nabaviti ledolomce. – Ministar Nedimović je čak izjavio da je u budžetu za 2018. godinu namenjeno 300 miliona dinara za kupovinu plovila koje bi štitilo naše reke od leda. U jednom trenutku neko je u Vladi došao na ideju da Srbija sama napravi ledolomac. Ništa od toga se nije ostvarilo


Liga socijaldemokrata Vojvodine postavlja pitanje ministru poljoprivrede, vodoprovrede i šumarstva Branislavu Nedimoviću zašto Srbija još nije kupila nove ledolomce.

Zima je već počela, a u javnost su se pojavile informacije da naša zemlja i dalje nema rešeno pitanje zaštite od leda na rekama, pre svega, Dunavu.

Nekada je na Dunavu led lomilo devet brodova, ali je danas, većina njih, van upotrebe ili nestala u vihoru privatizacije.

Kada je pre dve godine Dunav bio okovan ledom, načinjena je velika materijalna šteta na privatnim i javnim objektima. Procenjuje se da je šteta iznosila oko 170 miliona dinara.

Tada su se članovi Vlade Srbije utrkivali u najavama da će Srbija nabaviti nove ledolomce. Ministar Nedimović je čak izjavio da je u budžetu za 2018. godinu namenjeno 300 miliona dinara za kupovinu plovila koje bi štitilo naše reke od leda. U jednom trenutku neko je u Vladi došao na ideju da Srbija sama napravi ledolomac.
Do dana današnjeg, ledolomac niti je kupljen, niti je napravljen.

Sa druge strane, svedoci smo svakodnevne priče o nabavci aviona i raketnih sistema.

Nije li važnije obezbediti sigurnost i imovinu države i građana? Zašto su rakete važnije od ledolomaca?

Tražimo hitne odgovore od ministra Nedimovića i informacije o planu odbrane od leda na našim rekama.

Zar su potrebne nove milionske štete da bi se vlast uozbiljila? ♦