Konferencija o dualnom obrazovanju: Školujmo radničku klasu!

Konferencija o dualnom obrazovanju: Školujmo radničku klasu!

23/12/2019 Off By BERB

 


Vučić: Šta mislite zašto sam bio za Šengen? Zato što nam hitno trebaju radnici iz okonih zemalja


Koliko je dualno obrazovanje popularno kod nas pokazala je danas i Konferencija posvećena ovoj temi gde je bilo više od 1500 mladića i devojaka i njihovih nastavnika. Već 6.100 učenika pohađa dualno obrazovanje u 72 škole na 35 obrazovnih profila. Oni se pripremaju za stručne radničke poslove i već zarađuju svoj hleb u 880 kompanija. Na konferenciji je rečeno da 18 škola ima dualne profile u svojoj ponudi.

O dualnom obrazovanju govorili su ministar prosvete, Miladin Šarčević, predsednik Privredne komore Srbije. Marko Čadež i gošća Ursula Renold, profesorka Federalnog instituta za tehnologiju iz Ciriha.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, čija je ideja i bila uvođenje dualnog obrazovanja zahvalio je Ursuli na pomoći u ovom poslu:

– Video sam i u SAD koliko ljudi žele da rade i uče. Ursula mi je pokazala tabele iz kojih se vidi zašto su, ne samo SAD, već i Holandija, Nemačka, Danska ispred Italije i Francuske. Razlog je- imaju dualno obrazovanje. Tada sam shvatio da mi u Srbiji možemo naprdovati brže ako uvedemo obrazovanje uz rad. Već danas je Srbija među vodećim zemjama u stopi privrednog rasta. A kada sam prdložio ovu izmenu u obrazovanju napadali su me da sam nepismen. Oni koji bi da ništa ne menjaju i prave se obrazovani.

Dualono obrazovanje donosi deci odgovornost i ozbiljnost. Oni mogu ranije da napuste svoje porodice.

Predsednik je objasnio zašto se za dualno obrazovanje najviše odlučuju deca iz seljačkih sredina:

– Ovi iz grada završe fakutet i misle da im je sada država dužna posao. A nama su potrebni tesari, zavarivači i jošn 33 profesije. Zato u Bogradu na vodi rade stručnjaci iz ovih profesija iz okonih zemalja. Mi smo nezaposlenost spustili na 9.5 posto, a sobodnih majstoran nemamo. U Švajcarskoj su, recimo, doktor nauka manje plaćen od stručnog radnika. Uskoro će i kod nas biti tako. Vodoinstalateri će biti najbolje plaćeni. Radnici nam trebaju. Šta mislite zašto sam bio za Šengen? Zato što nam hitno trebaju radnici iz okonih zemalja. Primanja zanatlija u Srbiji dramatično će rasti. Zato se pred srpskom privredom smeši dobra budućnost.♦